Adventtips 2017: snygga möbler, små resurser

December 2, 2017

Bild: BAUD

Bild: Lånad från BAUD

 

Att rå om sitt hem är viktigt.

Hemmet är för många en plats man kommer hem till när arbetsdagen är slut för att vila och slappna av, laga mat eller umgås med familj och vänner. Vi upplever alla sorters känslor i hemmet, och vi har också en tendens att vilja förnya och uppdatera i hemmet. Intresset för att inreda och dekorera har sannolikt funnits länge, eftersom hemmet är en plats vi bryr oss om. Men detta innebär också att vi har en stor konsumtion av möbler, färg, mattor och prylar för att hålla vårt hem “á jour”.

 

Statistiken från Naturvårdsverket visar att den absolut största delen av våra utsläpp från konsumtion ligger utanför Sveriges gränser (ca två tredjedelar), vilket inte är så konstigt eftersom mycket av det vi köper produceras i andra länder. Men det är just därför effekten av att undvika att köpa nyproducerat är så stor.

 

Så med tanke på detta kommer här ytterligare ett par tips från den cirkulära ekonomin. Liksom kläder som tillverkas av spökgarn från haven, som vi skrev om i tidigare bloggar, finns det möbler som tillverkas av återvunna material. För dig som t.ex letar ett nytt bord skulle ni kunna kolla in ORdesign som bygger rustika möbler med patina, eller BAUD som tillverkar bord av gamla 1800-tals lador.

Rustika möbler från återvunna material behöver inte vara tråkiga. Bild: BAUD

Rustika möbler från återvunna material behöver inte vara tråkiga. Bild: BAUD

 

Förutom specifika firmor som tillverkar möbler av återvunna material finns det förstås sidor som förmedlar befintliga möbler. Klimatnyttan är som absolut störst när vi lyckas förlänga livet på en möbel eller pryl. Detta gäller allt från möbler till mobiltelefoner eller kläder.

 

Auktionssidor, Blocket och liknande är bra forum för att fynda något, både för ekonomin och för klimatet.

 

admin
evelina.sundin@ohmy.co