Almedalen – för mångfald och inkludering

July 4, 2017

En höjdpunkt under tisdagen var att Teskedsorden som bjudit in Emil Jensen, artist och estradpoet, för att läsa hans nyskrivna text om antirasism. Ni kan lyssna på den på Teskedsordens facebooksida. Han är en sann inspiratör.

IMG_0226

Tisdagen började i all fall med ett underbart regn. Jag tror att de flesta var glada över det, just eftersom det råder vattenbrist på Gotland och har gjort det i många år. Redan på båten över till Gotland uppmärksammas det, för att få besökare att spara på så mycket vattnen det går. Man uppmanas till exempel att ha en kanna med vatten i kylen för att slippa spola länge för att få vattnet i kranen att bli kallt.

Efter två dagar är det tydligt att det kommer att vara stort fokus på social hållbarhet, med betoning på respekt och inkluderande, oavsett. Det pratas även om fake news, eftersom det är en ivrig påhejjare intolerans och förvränger åsikter.

Det underbara svenska klädmärket Hope bjöd på seminarium hos reklambyrån Garbergs där de berättade att förutom att de erbjuder kvalitetsplagg som ska hålla länge, så har de ett fokus på att deras kollektioner inte ska könsbestämma människor. De vill också främja en normkritisk design. De märker tillexempel upp sina plagg med kvinno- och mansstorlekar, tex 36 kvinna och 48 man. Väldigt modigt och inspirerande.

Hos Garbergs presenterades också Guldvågen, en tävling som instiftades av Ellinor Ekström och Sophie Looko, för att inspirera (lura) reklambranschen till att börja jobba med och budgetera för jämställdhet.

På fredag är det mångfaldsparaden, som anordnas av RFSL Gotland . Den går för fjärde året i rad och för att lyfta “samhällets mångfald, för solidaritet, för kärlek och för ALLA kroppars rätt att existera och leva sitt liv”. Detta år är den särkilt viktig eftersom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR kommer att vara på plats i Almedalen.

Samverkan mellan aktörer är också något man ofta upplever på under Almedalen. Djurens Rätt kan få statuera ett exempel på det, de hade tillsammans med (näringslivet) satt ihop en goodiebag som inspirerar till en mer respektfull livsstil gentemot djur. Alltså att vi inte ska äta dom. Produkter presenterades från Leksands (ekologiska) knäcke, Oatly, Oumpf, Tidningen VEGO och Vegogourmet mfl.

IMG_0199

 

 

 

 

 

En annan hit är Almedalsgarderoben som lånar ut kläder för att uppmärksamma delningsekonomi. Vi är flera som lånat kläder där. Underbart initiativ som vi vill se hemma också.

Hjärterum får sammanfatta dagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jenny Blomberg
jenny.blomberg@zeromission.se