Almedalen närmar sig – hur kan ditt event bli mer hållbart?

July 1, 2016

Mycket händer inom hållbarhetsområdet just nu. FN har tagit fram globala hållbarhetsmål, vi fick ett bindande klimatavtal i Paris och det kommer krav på hållbarhetsrapportering i årsredovisningen för stora bolag.  Även vi som arbetar med möten har ett ansvar för vår planet.

 

Här kommer lite tips till dig som är med och planerar ett kommande event. Almedalsveckan är ett ypperligt tillfälle att spänna bågen och visa att ni vill vara med och ta ansvar för en hållbar framtid. Men samma tips gäller även för företagskonferenser, seminarier, workshops och fester.

 

Om man ska ge några konkreta miljötips gäller det först och främst att se till att resorna till och från eventet kan ske med tåg eller kollektivtrafik. Ofta står deltagarnas resor till och från för den allra största delen av de totala utsläppen för ett event. Uppmuntra till kollektivtrafik och anpassa eventets tider till tågtider. Därefter spelar mycket annat roll, som t. ex. maten, inköpen och även den byggnad man befinner sig i. Se till att det erbjuds närproducerad, ekologisk och vegetarisk kost. Välj miljömärkta produkter och handla lokalt. Om man är i en bra sits kan man även påverka leverantörers miljöarbete genom att ställa miljökrav som kan ha stor effekt.

 

Sen har vi ju det där med give-aways som ofta är helt onödigt och inte särskilt genomtänkt. Här gäller det att tänka till innan – vad är det man vill förmedla? Genom att välja en miljömärkt anläggning gör man sig själv en stor tjänst. Då finns förutsättningarna på plats och det finns ett strukturerat arbete med allt från energi och vatten till källsortering. Ur kommunikationsperspektiv är det lämpligt att se till att vidta åtgärder som kommuniceras till deltagarna, som t. ex tydlig sortering av avfall med färger och symboler, att kranvatten finns på scen och att talargåvor är genomtänkta.

 

Hållbarhet handlar ju också om de sociala och ekonomiska frågorna. Vi måste ta hand om planeten och oss själva inom ramarna för vårt ekonomiska system. Är evenemanget tillgängligt för alla? Har ni tänkt på rullstolsbundna, hörselskadade, synskadade eller andra funktionshinder? Som arrangör kan man också påverka mångfald genom att se över könsfördelning, ålder och etnicitet bland de som är på scen. Det är också viktigt att vara transparent och tydlig med sitt arbete. Vart går den eventuella vinsten?

 

Det finns många listor och tips på vad man kan göra.  Här finns mina tips till inför Almedalen:

Bild-Simon-Strandvik-greentime

Skrivet av Simon Strandvik, Hållbarhetsrådgivare på Greentime AB

simon.strandvik@greentime.se
www.greentime.se

 

Gästbloggare
info@zeromission.se