Besök hos herdefamiljer i Ikh Tamir och Undershireet

July 3, 2018

Det har varit tre intensiva dagar med mycket resande på det mongoliska stäpplandskapet. De stora vyerna, rika djurlivet och generösa människorna har lämnat ett djupt och bestående intryck på oss. Vi har hunnit besöka flertal herdefamiljer i områdena Ikh Tamir som är ett område med varierat landskap med mycket berg, samt Undershiteet som är mindre kuperat och beväxt. I båda områdena lever herdegrupper året om i ett klimat där temperaturen varierar från 35 grader minus på vintern till 35 grader plus på sommaren. Familjerna lever och är beroende av sin boskap och betesmarkernas kvalité.

 

I Mongoliet bor omkring 3 miljoner människor och 66 miljoner boskapsdjur. I projektet inkluderas fler än 140 olika herdefamiljer tre olika områden på totalt 78 500 hektar. Under den första projektfasen (2015-2019) bedöms runt 130 000 ton koldioxid bindas i marken genom förbättrade markanvändningsmetoder.

 

Det som sticker ut i samtalen med herdefamiljerna är vikten av samarbete och koordination av hur betesmarkerna ska användas. En vanlig kommentar var att tidigare har herdefamiljer planerat och arbetat enskilt utan en övergripande plan. Tack vare projektet samarbetar idag herdefamiljerna utifrån markanvändningsplaner, framtagna i samarbete med MSRM, för att försäkra att betesmarken används hållbart.

 

DSC_0100

 

I ett nötskal handlar projektet om att ställa om mot en hållbar markanvändning, bevara biodiversiteten samt förbättra sociala förhållanden genom tre olika typer av strategier:

Minskat tryck på betesmarkerna genom effektiviserad och minskad markanvändning. Detta åstadkoms genom samarbete mellan herdegrupperna. Genom ökade och koordinerade regelbundna förflyttningar minskar risken för att för mycket boskap samlas på samma ställe. En förutsättning för betesmarkernas hållbarhet är även att mängden boskap reduceras. I projektet arbetar man med ett flertal olika aktiviteter för att dels stimulera andra inkomstkällor samt maximera inkomsten från de boskap som redan finns. Detta sker exempelvis genom produktion och försäljning av ull, skinn och mejeriprodukter.

 

Bevara biodiversitet genom bildandet av kooperativ som inventerar och patrullerar stäppen för att undvika illegal avskogning och tjuvjakt av viktiga djurarter. Bildandet av kooperativen haft har enorm genomslagskraft sen starten för fyra år sedan vilket resulterat i att djur som den mongoliska Gasellen och Röd Hjort har börjat återhämta sig.

 

Genom att utbilda och möjliggöra nomadgrupperna i hur de kan marknadsföra och sälja sina produkter ökar även deras inkomster.

 

 

DSC_0189

 

Slående i samtalen med herdefamiljer även deras vilja och dedikation att skydda och bevara sina marker. Vi har presenterats för många ideér för hur mängden boskap kan reduceras, dom flesta som har utvecklats genom interna möten mellan herdegrupperna. Det som ofta saknas är startkapital för att förverkliga dom. Ett exempel är byggandet av en marknadsplats i utkanten av Ikh Tamir som skulle hjälpa herdegrupperna att sälja sina produkter direkt, utan mellanhänder, till stadsmänniskor och förbipasserande turister. Genom fortsatta prestationsbaserade inkomster från köp av klimatkrediter finns goda möjligheter att detta kommer förverkligas.

 

DSC_0307

 

Imorgon åker vi iväg till regnskogarna i Sumatra, Indonesien, för att besöka nya projekt. Men Mongoliet storslagna natur och vänliga människor kommer inte glömmas!

admin
evelina.sundin@ohmy.co