Eldrivna flygplan, snart verklighet i Norge

July 11, 2018

Det har inte undgått någon att flygtrafiken är en av de största miljöbovarna vi brottas med i modern tid. Nu när vi vant oss vid vårt globala sätt att leva, med kompisar i världens alla hörn, upplevelser och paraplydrinkar bara några timmar bort, är vi inte beredda att ge upp denna relativt nyvunna frihet lättvindigt. Vi kan verkligen inte dra alla över en kam, offentliga personer går ut i media med att de slutat flyga helt och jag vet en familj som tog tåget till Bulgarien förra sommaren (de erkände dock att det inte var den mest behagliga resan). En annan person i min nära omgivning funderar seriöst på att ta sin familj till Japan med tåg, allt för att undvika flyget. Hatten av till dem! Det finns någonting äventyrsromantiskt och beundransvärt i detta, och jag tycker mig märka en rätt skön resan är målet-mentalitet växa fram. Kom igen allihopa, vi hoppar på tåget!

 

Eller så utvecklar vi eldrivna flygplan. I Norge, kända för sina många elbilar, kan dessa komma att tas i bruk för kortare sträckor redan år 2040. Norska Avinor som driver de största flygplatserna i landet har ett uppdrag av den norska regeringen att driva utvecklingen av elplan framåt, och vi kan snart se resultat. Såklart pratar vi inte om några plan i kaliber med en Boeing 777, snarare en tvåmannafarkost med kapacitet att flygga väldigt begränsade sträckor. Det blir många stopp till paraplydrinkarna.

 

Biobränsen även för flyg är också på tapeten, men framstegen är små och det går trögt. Inte minst för att det är dyrt och återförsäljarna av dessa drivmedel är få, än så länge faktiskt bara en större aktör i hela världen. Eldrivna flygplan verkar vara det bästa alternativet, frågan är bara hur det ska gå till i praktiken. Tidningen Forskning och Framsteg, som bland andra publicerat artikeln om eldrivna flygplan i Norge, skriver att det kan verka som en omöjlig ekvation att få upp riktigt stora elplan i luften med dagens blytunga batterier. Men humlor ska ju enligt fysikens lagar inte heller kunna flyga, och det gör de ju rimligen. Allt handlar i dagens läge bara om utveckling för att vi ska kunna flyga på samma sätt som vi är vana vid med traditionella flygbränslen (hela vägen till paraplydrinkarna). Många företag i flygbranschen spår att elhybrider liknande de som finns för bilar kan vara den snabbaste vägen framåt, och dit är vägen inte lång. Om du sätter dig på tåget till Japan idag kan utvecklingen av elhybridplan vara klar när du är framme.

Ida Åberg
ida.aberg@zeromission.se