Gästblogg: På resa för en grönare planet

August 15, 2016

Thomas Nilsson bild

Thomas Nilsson, Kvalitets- och Miljöchef på Opus Bilprovning skriver om företagens resa för en grönare planet.

Den internationelle affärsmannen stannade upp för ett ögonblick vid åsynen av en till synes liten och inte direkt iögonfallande symbol på sin väg till ett viktigt möte. Det var inte design eller grälla färger som fick honom att låta det normalt beslutsamma steget avstanna, utan det budskap som den oansenliga symbolen förmedlade. Budskapet var något förbryllande både tilltalade och kraftfullt i sin enkelhet, det var ju bara 13 bokstäver sammanlagt! Mannen går först eftertänksamt vidare för att sedan raska på stegen till normal fart över asfalten på trottoaren.

Men en tanke hade slagit rot i sinnet som han inte kunde skaka av sig, till stort förtret för honom själv – han var ju en man som gjorde stora affärer, om inte dagligen så i alla fall tillräckligt ofta att han inte borde låta sig påverkas av en sådan enkel detalj han uppmärksammat i ögonvrån, eller? Dessutom är fordonsbranschen hans gebit, högst troligt ett område svårt att förena med budskapet.

Tiden efter händelsen stod det klart för honom att symbolen och budskapet fanns både tydligt, men ofta lite undangömt, på de platser och tjänster han vanligtvis kom i kontakt med i yrkeslivet. Frågan som började ta form var hans om hans bransch hade möjligheter att påverka lika mycket? Är det ens förenligt, det kändes spontant som två motpoler? Hur kan en nödvändig bilresa främja en grönare planet?

Opus blog bild

Den besvärliga, men stimulerande, utmaningen fick Opus Bilprovning ta sig an april 2014 och vi insåg direkt att lösningen kommer att kräva innovativa, dynamiska och engagerade människor, precis vad vi var, men dessutom med bred kompetens inom strategiskt klimatarbete! Ganska snart fann vi likasinnade med spetskompetens, genuint glada var de också, i ZeroMission!

Tillsammans med ZeroMission har vi sedan 2014 tagit stora steg mot en minskad klimatpåverkan, en ständig strävan vi delar i kropp och själ med ZeroMission. Från 1 januari 2016 är Opus Bilprovning enda svenska besiktningsföretag, och sannolikt även planetens enda, klimatneutrala enligt den stränga standarden PAS 2060. Genom långsiktiga strategier, kloka beslut, medvetenhet och ansvarskännande i kombination med klimatkompensation har vi redan reducerat utsläppen till vår planet betydligt!

Genom aktiva och medvetna val i livet kan alla påverka, utmaningen är att nå alla som ännu inte har uppmärksammat budskapet. Oavsett medvetenhet hos våra kunder tar vi ansvar för utsläppen vid varje besiktning som Opus Bilprovning utför genom våra aktiva val. Vi är inte i mål men kundens bilresa är nu en del av vår resa för en grönare planet!

Märket vars budskap lämnade ett outplånligt intryck hos mannen och initierade arbetet hos Opus Bilprovning, var det oansenliga ”Carbon Neutral” i en liten rund ring. Bevisligen kan små budskap ge stor effekt, i runda slängar 10 000t Co2e årligen närmare bestämt, men det behövs uppmärksamma människor som vågar utmana sin egen uppfattning av möjligheten att påverka. Vi hoppas vår egen logga tillsammans med andras inspirera många, då ser framtiden betydligt ljusare ut för livet på vår planet!

Gästbloggare
info@zeromission.se