En Hi-tech lösning på ett Lo-tech problem!

May 21, 2019

Du tittar upp, och kanske tittar någon ner på din grill? Bild av Ilya Kantakov från Pixabay

 

Vi blickar mot stjärnorna

Det finns många kreativa, och ibland galna, förslag på hur vi ska lösa klimatkrisen. AI, machine-learning, big data och fler är framtidens “hi-tech” lösningar som ska hjälpa oss sluta bränna fossila bränslen. Att sluta elda visar sig vara svårare än vad det låter. Som i alla tider blickar människan mot stjärnorna för svaret på frågan: hur ska vi klara av den här krisen?

 

Top-down approach!

Svaret, enligt icke-vinstdrivande WattTime, är livemätning av utsläppen från världens kraftverk. Med hjälp av satellitbilder och data från både World Resource Institute och Carbon Tracker kommer WattTime göra det möjligt att se utsläppen live. Detta är en enorm satsning som kommer resultera i publika live-bilder från kraftverken runt om i världen, som står för mycket av förbränningen av fossila bränslen. I det här fallet har Google.org valt att satsa 1,7 miljoner dollar för att föra kraftverkens utsläpp till ytan. Utsläpp som annars är svåra att identifiera i svajig statistik.

 

Förhoppningen är att människor, investerare och beslutsfattare ska få direkt tillgång till information om världens största fossila utsläppare. Avgörande information som kan påverka t.ex. investeringsbeslut och strategier för minskade utsläpp för företag.

 

Vi känner igen oss

Bra klimatstrategier bygger på att man har en bra mätning av utsläppen i grunden. Förstå vad som orsakar utsläppen, för att kunna göra något åt dem.  Mycket forskning inom klimat- och vädersystem bygger idag på satellitbilder, något som sprider sig vidare till företag i takt med att rymden blir allt mer tillgänglig. Vår samarbetspartner Ecometrica bygger löpande ut applikationer för visualisering av markanvändning, vattennivåer, risk för bränder och översvämningar, biodiversitet, m.m. Varför ska vi vänta på gammal statistik när vi kan visualisera, och kanske få varningar om kraftiga bränder eller snabb avskogning, direkt?

 

Snart på plats, men idag då?!

WattTimes projekt drar igång nu, så vi får se när det är på plats. Under tiden vet ni väl att det finns andra, enkla sätt att mäta sin klimatpåverkan? Fråga oss om ni undrar vad klimatpåverkan är från era verksamheter och tjänster, och vad man kan göra för att minska denna.

 

admin
evelina.sundin@ohmy.co