Fastlagsfunderingar över en semla

February 25, 2020

2020 är året då vi vänder utsläppskurvan. Det börjar bli hög tid att fundera ut hur det ska göras. Tiden från Fettisdagen fram till påsk innebär tid för eftertanke, så varför inte reflektera över vilka vanor som kan ändras för att få ner utsläppen i vardagen.

Fettisdagen, semeldagen. Dagen innan fastan börjar. På Svenska kyrkans sida på internet står det att fasta är att avstå från något för att vinna något annat, antingen för egen del eller för att ge till någon annan. Fastan handlar om att få tid för eftertanke. Innan fastan börjar är det fastlag – fest i dagarna tre, för att frossa och äta upp sig innan fastan börjar. Fettisdagen är den sista dagen i fastlagen, vilket firas som sig bör med en fastlagsbulle eller semla.

 

Så här sitter jag nu med en semla och en kopp kaffe och funderar på vad jag ska avstå ifrån. Genom att avstå från utsläpp av växthusgaser för egen del kan kommande generationer få njuta av korallrev och polarisar. Eller få möjlighet att köra ett Vasalopp på natursnö.

 

Varje dag klär de flesta av oss på sig, äter något och åker någonstans. På fyrtio dagar blir det många klädbyten, måltider och transporter. Aktiviteter som på olika sätt har betydelse för hushållets klimatpåverkan och där ändrade vanor bidrar till att vända kurvan. Det kan hjälpa att ta fasta på vad svenska kyrkan skrev om att avstå något för att vinna något annat, det blir ju så mycket roligare då. Vad sägs till exempel om:

  1. Fyrtio dagar med cykel, promenad eller löpning till jobbet istället för bil. Ett perfekt sätt att få vardagsmotionen fixad.
  2. Fyrtio dagar med matlåda i stället för att slänga matrester. När resterna är småslattar bjuds det trerätters till lunch, vardagslyx.
  3. Fyrtio dagar med klädvård där vädring och avtorkning av fläckar prioritera framför tvätt. Skönt att minska tiden i tvättstugan.

 

Att göra aktiva val vid inköp under de kommande fyrtio dagarna kan också vara en ögonöppnare. Det finns många varumärken som redan har ett minskat klimatfotavtryck genom att tillverkaren arbetat aktivt och målmedvetet med frågan. Min semla är bakat på mjöl från Saltå Kvarn och Ekomjölk från Arla, penslat med ägg från Kronägg, fylld med mandelmassa från Risentas mandelmjöl och Ekovisprädde från Arla. Kaffet jag dricker är Arvid Nordquists. Det är en semla som smakar bra i magen både i dag och resten av fastan.

 

Det behöv så klart mer än fyrtio dagar för att rädda polarisar, korallrev och Vasalopp men det är en tillräckligt lång tid för att bryta egna vanor och mönster. Men det är en början. En början på ett nytt klimatsmartare vardagsliv.

 

 

Foto cred: Malin af Kleen / #fotografkleen Instagram

Henrik Hydén
henrik@brandbiz.se

Senaste nytt