Gästblogg! Andreas Rydell “Hela planeten i din mobil, dator eller surfplatta”

October 3, 2016

I samband med vårt 10-årsfirande gästar Andreas Rydell, global hållbarhetschef på Atea, vår blogg och delar med sig av hur man som IT-företag arbetar kontinuerligt med förbättringar i sin leverantörskedja, något som har lett till ett engagemang i bl.a. Kongo och ett branschöverskridande upprop kring konfliktmineraler. 

 

Tänk att i princip hela planeten kan ha varit inblandad i produktionen av den enhet du nu använder för att läsa detta blogginlägg. I vissa fall hela vägen från olika gruvor, via hamnar, till smältverk, vidare till olika fabriker innan själva slutmonteringen. Den färdiga produkten passerar sedan ofta ett ytterligare antal led innan den slutligen hamnar i din hand.

 

Du har säkert läst rapporter om utvinning av mineraler i konfliktdrabbade områden (konfliktmineraler), där väpnade grupper finansierar sin verksamhet genom illegal handel med mineraler. Eller om arbetsvillkor i olika fabriker runt om i världen.

 

Det är bara månader sedan Atea reste till östra Kongo och klättrade (bokstavligen) upp till gruvorna på 2000 meters höjd, intervjuade gruvarbetare på plats, träffade regeringstjänstemän, gruvbolag och geologer – allt för att få en bättre förståelse för hur deras verklighet ser ut.

 

Några månader innan gruvbesöken genomförde vi en annan resa som gick till olika fabriker i Asien. Det gjorde vi för att vi ville se hur verksamheten fungerar och hur det går till när en dator sätts ihop, men också för att träffa och intervjua fabriksarbetare om deras arbetssituation. Vilka provinser kommer de ifrån, vad tycker de om arbetet, boendesituation och vad har de för framtidsplaner.

 

För oss är leverantörskedjan en hjärtefråga, precis som återvinning av elektronik och klimatfrågor. Vi vill veta att de produkter vi säljer har tillverkats på ett schysst sätt, att återvinningen går rätt till och vi vill hjälpa både oss själva och våra kunder att bli klimatsmarta.

 

Tillbaka till din enhet (dator, smartphone, platta)… som privatperson eller företag kan du faktiskt vara med och göra skillnad genom aktiva val. Ställ krav på din leverantör!

 

Ps. En förmån med mitt jobb som hållbarhetschef är jag får möjligheten att träffa väldigt passionerade människor, inom vitt skilda områden. En av dessa är definitivt Johanna Grant på Zeromission som verkligen inspirerat oss i vårt klimatarbete. Alla borde ta chansen och jobba med gänget på Zeromission… Grattis på 10-årsdagen!

 

// Andreas på Atea

AR Kongo

Andreas Rydell med gruvarbetare i Kongo Foto: Jeppe Schilder

Gästbloggare
info@zeromission.se