Gästblogg: Vilken sommar det har varit!

August 21, 2016

EricaErica Bertilsson, Marknadschef på Arvid Nordquist reflekterar om OS, globala utmaningar och hur Arvid Nordquist försöker bidra till en bättre värld.

 

Tänk att på själva OS-invigningen så sattes klimatförändringarna i fokus. Bland fyrverkerier (men visst var de mindre än normalt?), arenor, transporter, världens största jordbruksmonokulturer, churrasceriernas enorma köttberg, där mitt i TV-soffan fick man helt plötsligt den globala uppvärmningens påverkan right up in the face. Med lite eftertanke var det klockrent, för det är just den eftertanken som behövs. Mitt i denna överkonsumtion, mitt i festen behöver vi tänka till. Vad har vi framför oss, vad måste vi göra? Vilken är den allra största utmaningen, och segern?

 

Det känns som vi träffade ZeroMission under liknande omständigheter. Det var under perioden när Al Gore reste jorden runt och drog fulla hus med sitt budskap. Det förändrade oss här på Arvid Nordquist. Hållbarhetsarbetet fick en tydligare mening och U&We och ZeroMission hjälpte oss med riktning, verktyg och mål. Vi lät beräkna våra totala utsläpp, vi träffade fanstatiska människor som vigt sitt liv att plantera skog, motverka global uppvärmning och göra det bättre för fattiga bönder. Vi fattade beslut om att bidra finansiellt genom att klimatkompensera.

 

Åren går och vi fortsätter att ta bra beslut i samma riktning; att uteslutande använda oss av kaffe som är producerat med hänsyn till människa och miljö, bredda det ekologiskt odlade sortimentet, övergå till helt fossilfri el- och energi i rosteriet. Arbetet får större mål och mening än att bara sälja mer.

 

Men har vi stött på motgångar? Javisst, den största har vi precis nu när regeringen plötsligt avser att göra klimatkompensation till en icke avdragsgill kostnad i likhet med tex alkohol. Dvs gör det svårare och dyrare att bidra till det som vi måste göra, det som man på OS-invigningen uppmanar oss till. Det gör mig också ledsen när jag tänker på människorna i Nicaragua som vigt sitt liv åt trädplanteringen. Fattiga bönder som med hjälp av trädplanteringen får bättre möjligheter.

 

Parul Sharma, en av årets bästa sommarpratare, la fram det så tydligt när hon pratade om de som vandrar utan strumpor och skor utanför idrottsarenorna, på soptipparna, på bakgårdarna och i jordbruket i fattiga länder. Men också vad vi som hade turen att födas i just detta land kan göra för att förbättra för dem där borta. Både för att rädda klimatet och för människorna. Att vi alla här och nu, har ett ansvar, inom många områden, för att göra världen bättre.

Gästbloggare
info@zeromission.se