Good bye Black Friday

November 23, 2018

 

Hört talas om White Monday? En fantastisk motreaktion på Black Friday som vill uppmana oss konsumenter att motstå det hetsiga konsumtionståg vi så ofta uppmanas att hoppa på. Gå in på White Mondays hemsida och inspireras av listan på alla delningstjänster och länkar till second hand kläder, prylar och teknik. Det finns till och med tjänster som tar till vara på matsvinn! Lite nördigt kanske, men allt sånt här ger mig gåshud.

 

Anledningen till att jag blir så exalterad över White Monday är upplevelsen av att någonting superviktigt är på väg att hända. Det går inte att konsumera slut på våra resurser som vi gjort under så lång tid, och det gör mig otroligt glad att se engagemang som detta eftersom det betyder att samhället långsamt rör sig mot ett cirkulärt levnadssätt. Det var aldrig meningen att vi skulle kunna leva långt över våra tillgångar, det visar ju sig nu.

 

Så! Nu är hög tid att se värdet i arvegods. Nu är hög tid att laga istället för att slänga. Nu är hög tid att ge gamla kläder nytt liv. Nu är hög tid att anordna en klädbytarkväll med vänner (tro mig, det är sjukt kul). Med alla tjänster som kommer upplever jag att det hela tiden blir enklare att leva hållbart, och det värmer verkligen i hjärtat. Men återvunna kläder behöver inte bara betyda second hand. Tidningen Forum för Bioekonomi skrev tidigare i år om olika sätt att ta fram förnybara textiler från träproduktion. Specifikt lyfter man fram materialen viskos, modal och lyocell som alternativ till oljebaserade material (t.ex. polyester). Än så länge kommer bara 6% av de kläder som säljs från cellulosa, men allt tyder på att mode från skogen bara kommer att bli vanligare.

 

On that note: ni har väl hört vad årets julklapp är 2018? Jo… (trumvirvel)… återvunna kläder! Utredningsinstitutet HUI Reasearch som utsett årets julklapp menar att det återvunna plagget väl representerar den tid vi lever i. Konsumenter vill handla mer hållbart, och då är det bara för handeln att försöka hänga med.

 

Ida Åberg
ida.aberg@zeromission.se