Gubblucka, gubbröra eller gubblycka?

December 23, 2016

Hej tomtegubbar!

Nu är det jul igen och då får alla snälla barn önska sig något av tomten. Eftersom vi alla i praktiken är barn och eftersom “snäll” är ett svårdefinierat begrepp tänker jag ta mig friheten att önska mig något… av er (eller tomten!).

Jag vill uppmärksamma en lucka, dagen före julafton, som handlar om gubbar.

 

 

Ett av de vanligaste orden (har ingen statistik på detta, mer en känsla) i samband med högtider är kopplade till äldre män, gubbar. Man äter gubbröra, man tar en gubbe, lilla gubben sitter i soffan (han är 3 år och spiller saft på sig), lilla gubben sitter i fotöljen (han är 75 år), Goa Gubbar och sist själva Gubben, han som pratar högst och är generellt konservativ.

 

Gumman finns ju också, men gubben har (som män i stort) ur historiskt perspektiv tagit en större plats och är därför mer förekommande. Till och med tomten är en gubbe! Men gubbe är ett mycket välkomnande koncept, och även kvinnor kan vara gubbar!

En modern gubbe
En modern gubbe

Det är den här luckan, i kategorin “det var bättre förr”, som jag vill peka ut inför 2017. Kan vi inte jobba lite på att konvertera fler Gubbar till fritt tänkande och nyfikna människor? Kan vi ta Gubbluckan, gubbröran, och göra den till gubblycka istället?

 

Årets julklapp, så jäkla bra!

Personligen har jag svårast för gubbarna som inte kan fatta klimatproblemet, och att det hänger ihop med allt annat. Till min hjälp, speciellt inför jul, har jag blivit tipsad om Årets julklapp.

 

Alla ni som nu undrar “är jag en gubbe?”, klicka in på länken och kolla lite. Jag tyckte det var mycket roligt! Kul att se lite ironi, självinsikt och gläde spridas över detta annars ganska grå ämne. Klimatet är till för alla och det är inte OK att gubbarna som styr ska sitta och förneka.

 

Så med detta önskar jag er alla en god jul, och en stor gubblycka till er alla!

 

admin
evelina.sundin@ohmy.co