Klimatkompensation i praktiken- Plan Vivo och Mikoko Pamoja

June 20, 2016

Barnen i dagisklassen leker under skolgårdens stora träd, medan barnen i klass 2C flitigt repar engelska glosor när vi kommer på besök i den lilla byn Gazi, strax söder om Mombasa på Kenyas östkust. Koordinatorn för Plan Vivo projektet Mikoko Pamoja, Salim, beskriver hur eleverna nu kan koncentrera sig på läraren istället för regnet som tidigare droppade ner genom det trasiga taket. Genom klimatkompensationen, som bygger på bevarandet av den hårt ansatta mangroven längst kusten, har byn fått finansiering som de bland annat använt till ett nytt tak på skolan.

DSC04002

 

Mangrove är ett samlingsnamn för ett tiotal trädarter som växer i salthaltigt vatten längs kustområden med stora tidvattenförändringar. Dessa skogar är hem åt tusentals arter och är fundamentala för fiskbestånden längs kusterna, eftersom fiskar lägger sina ägg bland de snåriga rötterna som mangroveträd bildar. För befolkningen i Gazi är fisken dessutom den största källan till inkomst och protein.

Rhizophora Mucronata - Plan Vivo mangrove trees in Gazi Bay, Kenya

Rhizophora Mucronata – Plan Vivo mangrove trees in Gazi Bay, Kenya

Så här ser klimatansvar ut, i praktiken, för människorna i Gazi som jobbar hårt för att säkra framtiden för klimatet, sin egen ekonomi, hälsa och sina barn.

 

Vill du höra mer om klimatkompensation i praktiken? Tveka inte att höra av dig till oss på ZeroMission.

admin
evelina.sundin@ohmy.co