Livet i det nya normala

January 22, 2020

Hur agerar vi när klimatet förändras? En grupp forskare har valt att studera klimatförändringarna ur ett socialt perspektiv genom att intervjua invånare i Alaska som redan idag påverkas av klimatförändringarna i sin vardag.

Klimatförändringarna påverkar hela vår värld, globalt men även närmare än vad vi kanske först vill erkänna. Många är vi som förfasas över den otroligt milda vintern. Pulkan står orörd i garaget när snön inte faller. Kanske är det fler som inser att de senaste somrarnas ovanliga värme, och nu denna vintervärme, inte är en engångsföreteelse? Att förändringar i klimatet är någonting vi får räkna med från och med nu. Kanske bestämmer sig då fler för att göra någonting åt det.

Körsbärsträden blommar i Kungsträdgården, januari 2020.

Tidningen Extrakt har tidigare skrivit en artikel med rubriken ”Livet i det nya normala” där Inuitsamhällen i Alaska deltar i en forskningsstudie på tema klimatförändringar. Dessa samhällen har redan påverkats mer än vi i Sverige av det skiftande klimatet, bland annat genom att isarna smälter och permafrosten tinas upp. Forskarna är intresserade av att se vad människor gör under dessa nya förutsättningar.

 

Att studera klimatförändringarna ur ett socialt perspektiv är någonting nytt, och forskarna använder sig av metoder hämtade från så kallad tolkande vetenskap och beteendevetenskap. Vi ser fram emot att veta vad forskarna kom fram till. Läs artikeln i sin helhet här.

 

Foto headline: iStock.com/filo

Ida Åberg
ida.aberg@zeromission.se

Senaste nytt