Kan Covid-19 skapa ett momentum att vända Earth Overshoot Day?

August 21, 2020

Imorgon, lördag 22 augusti, infaller Earth Overshoot Day (”den ekologiska skuldens dag”) enligt The Global Footprint Network. Det är dagen då vi människor har konsumerat upp jordens årliga resurser och vi blir påminda om den ohållbara utvecklingen. I antal jordklot kan det översättas att mänskligheten totalt konsumerar 1,6 stycken (det kan jämföras med Sverige som konsumerar 3,9 stycken jordklot och vars Overshoot Day inföll redan den 2 april i år).

Det anmärkningsvärda är dock att årets globala Overshoot Day infaller tre veckor senare än fjolåret. En trend har brutits.

Enligt The Global Footprint Network är hacket i trendkurvan en direkt följd av Covid-19 pandemin som runt om i världen har inneburit nedstängningar och en bromsad ekonomi, vilket i sin tur innebär minskad fossilanvändning och virkesuttag. Det är en minskning som dock är ohållbar och sker på bekostnad av mänskligt lidande istället för genom hälsa och välmående.

 

"Vi delar The Global Footprint’s analys att pandemin skapar ett unikt momentum"

I takt med att ekonomin och samhällen byggs upp finns en möjlighet att reflektera kring vilken framtid vi vill ha. Pandemin visar också att regeringar kan agera snabbt och skyndsamt i strävan efter ett gemensamt resultat. Och vilket resultat är viktigare än vår långsiktiga framtid på en begränsad planet?

På ZeroMission arbetar vi för att ta företag bortom nettonoll-utsläpp idag, för en levande planet i morgon. Ett sätt är att fortsätta hjälpa fler företag och organisationer att omsätta Parisavtalets 1,5°-mål i operativ handling genom att bli klimatpositiva. Bland annat planerar vi ytterligare tillfällen av vår kostnadsfria utbildning Klimatpositiv som vi arrangerar tillsammans med GodEl, MAX Burgers och U&We. Och mer kommer att komma.

Häng med oss på tåget!

admin
evelina.sundin@ohmy.co

Senaste nytt