Mr Tsend och Mrs Purevsuren i Mongoliet

July 3, 2018

Vårt första stopp var i Undur Shireet Soum i Touv-distriktet. Det ligger fyra timmar väst från huvudstaden Ulaanbaatar och är ett av tre områden ingår i Plan Vivo-projektet.

I det här området finns åtta herdegrupper med 416 familjer totalt men det är en herdegrupp, Ikh Am heseg med 43 familjer som vi arbetar med. 2017 fick det sin första utbetalning från klimatkompensationen som betalades ut jämt till de tre herdegrupperna i respektive område. Ikh Am heseg beslutade att skapa en fond för mikrolån som de olika herdefamiljerna kan söka av.

 

Den första herdefamiljen vi träffar är Mr Tsend och Mrs Purevsuren. De har ungefär 100 hästar, getter, får och kor. Tidigare har de endast arbetat med sina djur. De tog ett lån ifrån gruppens gemensamma pengar och fick de mongoliska Tögrög motsvarande ungefär 800 dollar. De använde pengarna till att köpa in maskiner för att kunna bereda lammskinn i. De kan nu ta betalt av andra för att bereda deras skinn. De får Tögrög, motsvarande 2 dollar för små skinn och 4 dollar för stora.

_DSC1268

 

Den kanske viktigaste för att kunna skapa en hållbar livssituation för herdefamiljerna är att de får möjlighet till fler inkomstkällor än idag, dvs bara sin boskap. Att kunna få tillgång till en marknad där de kan erbjuda tjänster som tex Mr Tsend och Mrs Purevsuren.

 

Jenny Blomberg
jenny.blomberg@zeromission.se