Nästan live från Almedalen

June 26, 2023

ZeroMission finns på plats för Almedalsveckan i Visby och här publicerar vi våra spaningar, skvaller, recensioner från seminarier och vad vi nu kommer på att skriva om! Högt, lågt och lite lättsamt.

Fredag 30 juni kl 17.30:

Tiden går fort när en har roligt och nu är Almedalsveckan slut får vår del. Kanske lite klent här i ‘nästan-live-bloggen’ men desto mer intensivt och fartigt IRL här i Visby. Det blev helt enkel fokus på att vara i nuet och det har vi verkligen varit. Vi kan lite kort sammanfatta att vi tio av oss på ZeroMission som varit på plats under Almedalsveckan har uppnått det vi kom hit för att göra:

 

:: sammanlagt deltagit i ca 120 seminarier/debatter/panelsamtal som givit massor av nya kunskap

:: genomfört vårt eget lysande bra  seminarium / panelsamtal – troligen det bästa under hela veckan? (såklart!)

:: haft en grym teambuilding

:: Minglat och samtalat med en lång rad nya och gamla bekanta / kontakter

:: Varit mer än väl synliga genom vårt mobila bord och våra coola T-shirts

:: Njutit av Visby och Ljugarn där vi haft vår natt-camp

 

Vi får återkomma med en bättre sammanfattning av våra intryck och take-aways från veckan när vi landat och debriefat. Tills dess, tack tack tack till våra kunder, partners och andra som vi haft nöjet att hänga med här under några intensiva dagar. Vi kan lämna öjn nöjda, stolta och kanske tar vi sovmorgon imorgon!

 

 

 

Fredag 30 juni kl 10.00:

Att veta men inte göra, varför löser vi inte klimatkrisen trots att vi har alla svar? 

Vad är människan för djur som sågar av den gren hon sitter på? Är det en inbyggd ”bugg” i vårt system? Varför agerar vi inte utifrån den kunskap so vi har? Det är en ”bugg” i vårt system som tidigare, för 20 000 år sedan, var en ”feature”. Vi gör det som ger oss en kortsiktig positiv konsekvens.

 

”Känslofällan” – att göra någonting som är belönande, som känns bra, på kort sikt. Den kortsiktiga känslan måste vara belönande för att folk ska engagera/aktivera sig. Det måste vara lätt att göra rätt, och det måste vara belönande. Hur kan vi ”hacka” oss själva? 

Det är, än så länge, billigt, enkelt och bekvämt att leva klimatskadligt. Sö länge det är så kommer ingenting att ändras. Utsläppen ligger mest på en strukturell nivå, och lösningen i stort ligger kanske mest hos individen. Hur lojala är vi mot strukturen? Individens ansvar är samtidigt inte oväsentligt. 

Det finns dolda vinster av ett klimatsmart liv. Fler och fler visar det. Som människor är vi väldigt rationella, och vi accepterar nya regler och förhållningssätt relativt enkelt. Fundera på; vad är min kallelse? Vad kan jag göra?

 

// Inspel från Ida som besökte seminariet

 

Torsdag 29 juni kl 12.05:

Tack till våra panelister, vår grymma presentatör och vår eminenta moderator för ett väl genomfört panelsamtal! Bäst i Almedalen 2023?

 

Torsdag 29 juni kl 10.15:

Fullsatt och vår panel är igång!

 

Torsdag 29 juni kl 09.30:

Nu är vi i startgroparna för att köra igång vårt egen seminarium på Kaserngatan 1, en trappa upp i D-huset på Uppsala Universitets lokaler i Visby. Vi live-sänder så logga in och följ med i samtalet som börjar kl 10.

 

Tisdag 27 juni kl 18.32:

Vi är i slutet på juni och har redan erfarit multipla värmerekord, rikstäckande vattenförbud och extrem brandrisk.

 

Hur länge till klarar vi att anpassa oss för värmen och torkan i Sverige och hur påverkar detsamma oss globalt? Årets Almedalen är en chans att påverka makthavare, nätverka med näringsliv och organisationer och driva viktiga samhällsfrågor framåt.

 

Så det känns både viktigt och kul att efter några månader av planering och förberedelser välkomna stora delar av ZeroMission-teamet i hamnen i Visby.

 

Tisdagen kändes som en liten uppvärmning på veckan, samtidigt känner man en tydlig spänning i luften av mycket energi och förväntningar på vad som komma skall.

 

Och klimatfrågan är kanske den viktigaste och hetaste frågan i år, och alla diskussioner dras snabbt åt hållet hur snabbar vi på omställningen? Hur kan vi som individer bli bättre på att återanvända, reparera och minska konsumtion för att maximera planetens resurser? Hur skall företag få rätt styrmedel och förutsättningar för att kunna göra långsiktiga investeringar som ligger i linje med klimatmålen?

 

Summeringen och övergripande reflektionen efter första dagen i Almedalen är att frågorna kring klimatet är många men finns det en energi och vilja att göra rätt för sig samt en förståelse för att det behöver göras mycket mer för klimatet. Däremot är svaren på VAD och HUR inte så tydliga som de måste vara. Så vikten av ZeroMissions närvaro i Almedalen för att dela med sig av vår kompetens och expertkunskap inom området underströks till fullo.

 

Ser fram emot kommande dagar med fokus på tydliga svar.

 

Henrik J

 

 

Tisdag 27 juni kl 13.24:

Vi har hängt upp skylten! Almedalsveckan är ännu stillsam men vi varvar egen synlighet med att lyssna in andras panelsamtal.

Henrik H och Henrik J

 

 

Måndag 26 juni kl 22.14:

Vi har föråkare på Gotland som delar med sig av lugnet före stormen.

 

Senaste nytt