Plastbantning

November 18, 2019

Plastlock på kaffemuggen, plastfolie runt smörgåsen och tuggummi i en plastpåse. Redan på Stockholm central har resesällskapet samlat på sig en inte oansenlig mängd plast. Hur skulle vi lyckas ta oss till Edinburgh utan att använda engångsplast och ändå få i oss mat och dryck?

En stor del av avfallet på vårt kontor i gamla stan är plastförpackningar från medarbetarnas take-awayluncher. I mars i år godkände Europaparlamentet en lag som förbjuder plastprodukter för engångsbruk i EU från och med 2021. Det gäller bland annat snabbmatsförpackningar av den typ vi återvinner varje vecka. På vår egen gata i stan kan vi välja att ta med en matlåda, äta på restaurangen eller välja ett matställe som lämnar ut lunchen i en papplåda. Men hur klarar man sig utan plastförpackningarna på resande fot?

 

För en knapp månad sedan tog vi på ZeroMission tåget till Edinburgh för att konferera. Tre dagar på tåg innebar att både lunch och fika köptes på några av Europas större järnvägsstationer. För att utmana oss själva utlyste vi en tävling. Reglerna var enkla: spara all plast du köper, minst hög i Edinburgh vinner. ZeroMissions medarbetare är ett gäng tävlingsmänniskor, och knepen för att positionera sig redan i starten var många: Medhavd matsäck, fylld vattenflaska och egna bestick. Att klara sig utan plastinköp skulle bli en lätt match! Någon gick dock bet redan på Stockholms central då kaffestället ”av säkerhetsskäl” inte släppte iväg kunden med pappmugg utan locket i plast. Och hur var det egentligen med tuggummipåsen, skulle den räknas trots att den köptes dagen innan?

 

Första lunchuppehållet i Köpenhamn var tillräckligt långt för att vi skulle hinna med att gå på en vanlig restaurang med bordsservering. Ingen plast på lunchen. Tillbaka på stationen fylldes förråden inför resan vidare till Hamburg. Som tur var fanns det tuggummi att köpa som låg i en pappask, utan plast vare sig i eller utanpå asken, och wienerbröden gick att få i en pappåse. Men den som köpte en chokladbit fick med en plastförpackning på köpet. När första dagen summeras var plastmängden ändå förvånansvärt liten. Det här skulle nog gå bra.

 

Dag två blev det betydligt knöligare. Den medhavda lunchen till första resdagen var sedan länge uppäten och bytena i Köln och Bryssel var för korta för restaurangbesök. Det skulle visa sig svårt att banta bort plasten utan att också göra avkall på näringsintaget. Vi stod inför valet att plastbanta i dubbel bemärkelse eller att äta oss mätta. Vi valde det senare, men med medvetna val gick det ändå att hålla plastmängden nere, och vi fick med oss betydligt mindre plast än om vi konsumerat som vanligt. Även om det inte var en obetydlig hög vi dukade upp i Edinburgh.

Här är våra bästa tips för att minska plastmängderna:

  1. De flesta länder i Europa har bra dricksvatten i kranen. Med en egen flaska på resan kan köp av vatten i plastflaska undvikas.
  2. Med en egen termosmugg kan du förhoppningsvis få take-away-kaffe utan engångsplast.
  3. Ta med egna bestick hemifrån så slipper du köpa nya till varje måltid.
  4. Med tillgång till kök på resan finns möjlighet att fylla på den medhavda matlådan.
  5. Var kreativ! Med plastfiltret på går det att banta bort ganska mycket förpackningar. En nybakad bulle från stationens bageri är till exempel mycket godare än tågets plastinpackade.

 

Hur gick det med tävlingen då? Calle vann!

Henrik Hydén
henrik@brandbiz.se

Senaste nytt