Sammanfattningar från en praktik

January 17, 2022

Under hela hösten har vi på ZeroMission haft nöjet att hänga och arbeta med Klara. Här sammanfattar hon några hållpunkter från sin praktik och vad hon tar med sig från sin tid hos oss.

Klassisk första fråga; hur har du haft det? 😊

Det har verkligen varit superbra, jag kunde inte vara mer nöjd med den här praktiken. Jag har lärt mig så mycket, vilket är meningen med en praktik, men också träffat så härliga människor. Jag har fått sätta mig in i en helt ny värld och nu vill jag bara ha mer!

 

Du sa i början av din praktik hos oss att du var intresserad av att veta hur det är att jobba med klimat- och hållbarhetsrelaterade frågor. Tycker du att du fått en inblick i det under din praktik hos ZeroMission?

Absolut, jag känner att jag har fått en bra förståelse när det gäller de viktiga delarna för hur företag arbetar med dessa frågor. Det har också varit så spännande att få höra från företag hur de själva tänker och pratar om dessa frågor, vilket har gjort att jag fått stor inblick i hur klimat- och hållbarhetsfrågor hanteras i praktiken. Jag känner att jag fått en stabil grund för mitt framtida arbetssökande.

 

Vad upplever du ha varit mest lärorikt under din praktik?

Jag har lärt mig mycket om hur klimatberäkningar går till, vad som ska inkluderas, vilka metoder som används och vad som är viktigt. Men jag måste ändå säga att det jag lärt mig om klimatkompensering ändå är det som jag fått veta mest om. Innan min praktik visste jag i princip ingenting om hur klimatkompensering fungerar, och hade även hört en del kritik. Nu har jag en väldigt positiv bild av det eftersom jag gått in på djupet hur det fungerar och vad som är viktigt för att säkerställa klimatnyttan av projekten, men också hur det stöttar lokalbefolkningen. Det är verkligen häftigt hur mycket en kan lära sig på några månader när man sätter sig in i något, från att knappt vetat vad det är till att kunna följa detaljerade diskussioner.

 

Är det någonting som förvånat dig?

När man studerar miljöhistoria och hållbar utveckling, som jag gör, så hamnar man lätt i en bubbla där man tror att hållbarhetsfrågan är central för alla och att det är något alla brinner för, men så är det ju inte i verkligheten. Ambitioner inom hållbarhet ser olika ut och det har jag väl fått en liten ”reality check” på. Samtidigt så är klimatfrågan något som ständigt utvecklas och är i rörelse, vilket också gör det svårt att veta ”vad som är bäst”. Men det är också det som gör området så otroligt spännande.

 

Finns det någonting som du saknar som du hade velat få mer inblick i?

Eftersom det ändå är en kort tid som jag varit praktikant så missar man ju såklart att följa hela kundens resa, från att vilja veta mer om vad ZeroMission erbjuder och hur det fungerar till ett färdigt klimatbokslut och vad som händer efter det. Arbetet är ju väldigt brett och det finns väldigt mycket att lära, men det har också gjort mig ännu mer nyfiken på att lära mig mer om klimatstrategier.

 

Vart tar du vägen nu när praktikperioden är slut?

Nu blir mitt största fokus att skriva masteruppsats hela våren, något jag redan börjat med och tackar alla på ZeroMission för att jag har fått inspiration och stöttning genom processen att forma grunden till vad jag ska skriva om. Men jag lämnar inte ZeroMission helt och hållet då jag kommer jobba några timmar i veckan med interna processer men också med att skriva en rapport om biokol, ett projekt som ZeroMission är med och utvecklar.

 

Tack Klara!

Just nu söker vi Klaras efterträdare som praktikant för våren. Är du själv intresserad eller har någon i ditt närverk som du kan tipsa?

Ida Åberg
ida.aberg@zeromission.se

Senaste nytt