Sommar, sommar och sol. Havet och vinden och doft av kaprifol?

April 25, 2018

Nu slänger vi skidorna i förrådet och laddar för vår och sommar. Efter en underbar “klassisk svensk vinter” med stora mängder snö, finfina vita och krispiga promenader och “pumpat puder” känns ju klimatförändringarna och den globala uppvärmningen långt borta…

 

Sommar, sommar och sol. 

När sommaren kommer blir det varmt, snön och isen smälter undan och grönskan slår ut. Nu visar den senaste glaciärforskningen att den globala uppvärmningen slår nästan dubbelt så hårt mot de glaciärer som ligger på hög höjd som mot de på havsnivå. Den publicerade forskningsartikel som uppmärksammas av The Guardian visar nämligen att det som kan liknas vid årsringar i Glaciärer i Alaska visar att temperaturökningen i de här regionerna varit dubbel så stor som i övriga världen sedan 1850. Resultaten stämmer bra överens med det som många modeller förutspått, men som inte tidigare har bekräftats i empiriska data.

 

Utvecklingen av mängden is i världens glaciärer sedan 80-talet. Källa: http://wgms.ch/latest-glacier-mass-balance-data/
Utvecklingen av mängden is i världens glaciärer sedan 80-talet. Källa: http://wgms.ch/latest-glacier-mass-balance-data/

 

Havet och vinden?

Det finns en tydlig, statistiskt säkerställd korrelation mellan issmältningen på Mt. Hunter och lufttemperatur och tryck över centrala stilla havet. År med exceptionell hetta över ekvatorn, typiskt El Niño år, har alltså även en effekt på glaciärerna i de allra nordligaste regionerna. Havet, vinden och vädret är sammanlänkat, och klimateffekterna påverkar inte bara lokalt, utan rubbar alla balanser.

 

 

Och när isen smälter, ja, då inträffar förstås en havshöjning. Med dagens tempo kan vi förvänta oss en havshöjning om ca 65 cm mot slutet av seklet, men med skenande globala temperaturer kan forskare inte förutspå när havshöjningen kommer ske. Glaciärerna har en stor betydelse, och snabba förändringar i istäcket kan innebära oväntade och hårda slag mot alla kustnära städer i världen. Läs mer om havshöjningarna här.

 

Doft av kaprifol? 

När snötäcken smälter och lämnar bar mark under sig ökar uppvärmningen. Vita ytor av snö och is reflekterar solljuset på ett mycket bättre sätt än barmark, och detta innebär att när snön försvinner så absorberas solvärmen av marken vilket leder till en större uppvärmning. Detta kallas för en “feedback loop”, där den globala uppvärmningen bara ökar i hastighet, när vi når vissa steg, till exempel att glaciärerna smälter undan.

Snart känner vi kanske doften av kaprifol även på sluttningarna där vi tidigare glaciärvandrade…

 

Sätt mål och reducera er klimatpåverkan!

Många företag inser nu att klimatpåverkan har ett globalt inslag, och att det riskerar att slå hårt mot deras leverantörer och affärsmodeller. Många väljer att sätta klimatmål i enighet med det som vetenskapen säger, och ansluter sig till Science Based Targets för att klara 2-gradersmålet. Kontakta oss gärna om ni vill veta mer om just klimatberäkningar och målsättning enligt Science Based Targets.

 

Doft av kaprifol även i norra Alaska? Bild: https://pixabay.com/sv/blomma-kaprifol-parfym-2613671/
Doft av kaprifol även i norra Alaska? Bild: https://pixabay.com/sv/blomma-kaprifol-parfym-2613671/

 

 

 

admin
evelina.sundin@ohmy.co