Starka budskap på #GlobalStrikeForFuture

March 15, 2019

Jag har aldrig begett mig ut på gatorna och demonstrerat tidigare. Det har liksom inte legat för mig utan jag försöker kanalisera mitt engagemang och påverka klimatomställningen på andra sätt. Men idag tar jag steget. Greta Thunbergs klimatstrejk, som sprider sig över hela världen, berör mig på djupet. Att se barn och ungdomar gå ihop och göra sina röster hörda för klimatet och mänskligheten är verkligen mäktigt. Rakryggade låter de sig bli intervjuade av intresserade journalister och medverkar framför tv-kameror. De blir lyssnade på! Jag blir stolt och glad, som om jag vore en av dem och samtidigt förälder till dem alla.

 

Två kartbilder dyker upp i mitt huvud. Den ena från the The British Journal New Science som beskriver hur världen kan komma att se ut i ett klimat som är 4 °C varmare, vart det är obeboeligt på grund av torka, havsnivåhöjning och extremt klimat och var vi kan odla mat och skog. I en värld som är fyra grader varmare kommer planeten som vi känner den inte att vara sig lik. De närmsta 10 åren kommer att vara avgörande för hur stor uppvärmningen blir. Inte konstigt att 270 klimatforskare ställer sig bakom ungdomarnas krav på klimatomställning.

 

Den andra bilden som dyker upp är hur Greta Thunbergs klimatmanifestation #FridaysForFuture växlat upp till en #GlobalStrikeForFuture i dag den 15 mars som i skrivandets stund innefattar över 2 000 manifestationer i över 120 länder världen över. “Förstör inte vår framtid” skriver de på plakaten. Budskapet går raka vägen in i tårkanalen och svämmar över den. Nu ska jag bege mig ut på gatorna tillsammans med dem.

 

 

#GlobalStrikeForFuture

 

admin
evelina.sundin@ohmy.co