Vad är lönsamt?

June 25, 2016

Arvid Nordquist AB har nyligen beslutat att byta ut den fossila gasen i kafferosteriet mot förnybar biogas. Var det ett lönsamt beslut? En kortsiktig kvartalsekonom skulle säga bestämt nej. Biogasen är betydligt dyrare och innebär ingen energimässig förbättring. Inte ens kaffet smakar godare. Var det då ett olönsamt beslut?

arvidespresso

Med övergången till biogas blir Arvid Nordquist Sveriges första fossilfria kafferosteri. De minskar sin klimatpåverkan med 1.100 ton årligen (vilket motsvarar klimatutsläpp från sju miljoner km bilkörning). Därtill dras en gasledning till rosteriet vilket gör att man blir av med en massa lastbilstransporter mitt inne i stan. Det lätt att förstå att satsningen är lönsam för planeten och hälsan.

 

Är det då lönsamt för företaget? Nej, hade det bara varit den här åtgärden så förmodligen inte, men biogassatsningen är en i en rad av olika strategiska hållbarhetssatsningar som Arvid Norquist har genomfört. Företaget använder endast förnybar el, värme och kyla. Transporter ställs successivt om till järnväg eller förnybara bränslen. De var först i Sverige med att ha 100% hållbarhetscertifierat kaffe. All klimatpåverkan från odling till butikshylla är klimatkompenserad genom trädplantering hos småbrukare vilket både minskar klimatpåverkan, gynnar den biologiska mångfalden och förbättrar försörjningsmöjligheterna för utsatta bönder.

 

Varför har Arvid Nordquist gjort så många “vidlyftiga” satsningar? Jag tror att deras okuvliga vilja att sätta kvalitet före annat har resulterat i dessa ganska tuffa hållbarhetsbeslut. Arvid Nordquist startade redan år 1884 med starkt fokus på kvalitet och 132 år senare finns en klar insikt om att kvalitet sträcker sig bortom arabicaböner, god rostning och snygga förpackningar. Kvalitet handlar om hur man tar hand om ekosystemen där produkterna odlas, att bönderna får skälig ersättning, att klimatpåverkan minimeras och mycket mer. Det långsiktiga hållbarhetsarbetet har stärkt varumärket och bidragit till ökad försäljning. Därmed blir också bytet av fossil gas till biogas lönsamt. Ett lönsamt hållbarhetsarbete som ger kaffet en god eftersmak!

/Peter Wrenfelt

Gästbloggare
info@zeromission.se