Vår praktikant Maja bloggar om sina veckor hos oss!

June 21, 2017

Under knappt två veckor har jag praktiserat på U&We och ZeroMission´s kontor i Gamla Stan och jag vill helst att den sista tiden aldrig ska ta slut. Vanligtvis studerar jag till miljövetare vid SLU i Uppsala där praktik är en valbar kurs. Att ha privilegiet att få spendera tre veckor med dessa inspirerande människor är definitivt något jag kommer att få nytta av när jag om ett år tar examen. Ett av alla spännande projekt som jag fått vara en del av är C/O City som handlar om nyttan med urbana ekosystemtjänster och utvecklandet av verktyg att använda för att få in dem i stadsplaneringen.

maja

När folk frågar min syster vad det är jag pluggar till så säger hon alltid att jag ska rädda världen. Ibland känns det som en omöjlig uppgift för mänskligheten att klara av. Den känslan har ibland infunnit sig även under denna tid, när jag suttit och läst rapporter, forskningsresultat och undersökningar med skrämmande resultat och budskap om hur vår jord mår. Men så har jag tittat upp från min dator och sett dessa kompetenta, engagerade och innovativa människor som driver på för en samhällsförändring och genast har jag känt mig betydligt tryggare. Jag blir alldeles varm i hjärtat av att se den här gruppen som enträget, dag efter dag, jobbar för att alla människor ska få bättre förutsättningar att ta ansvar och göra miljövänligare val. Hela verksamheten som kretsar kring att jobba med företag istället för emot dem samt fokusera på lösningarna istället för problemen känns så klok. Dessutom är det inte bara de som jobbar här, utan även personer från andra företag och organisationer som jag fått träffa under denna tid som ger mig hopp. Hopp om att vi är tillräckligt många som vill förändra vårt levnadssätt till ett som faktiskt är hållbart.

Att få se det här jobbet på nära håll med möten, diskussioner och projekt ihop med flera spännande aktörer, handledd av personer som tagit emot mig så fint, är en av de bästa grejerna under hela min utbildning! Det är precis det här jag tror många blivande miljövetare vill göra. Få dela sina dagar med andra som drömmer om samma sak som en själv, nämligen en frisk jord där vi kan få leva många generationer framöver.  Jag har lärt mig att en kommer långt med vilja och engagemang och om en hittar likasinnade att samarbeta med kan en komma ännu längre!

//Maja Bladh

Jenny Blomberg
jenny.blomberg@zeromission.se