Vinaka vaka levu – stort tack

May 9, 2018

Inhemska markägare från ett avlägset område på Fiji, Stillahavsöarna vänder sina blickar mot Sverige i veckan för att säga ”Vinaka vaka levu “stort tack” till besiktningsbolaget Opus Bilprovning och deras kunder.

Klimatkompensation från Drawas regnskogsprojekt i Fiji har hjälpt Opus att minska sina utsläpp av växthusgaser och uppnå klimatneutralitet. I processen har de, i sin tur, hjälpt Drawa-projektet att bli det första i Fiji som producerar och säljer utsläppskrediter genom att skydda regnskog.

 

Det är femtontusen kilometer mellan Fiji och Sverige, men Opus Bilprovning och partnerskapet med Drawa-projektet synliggör klimatkrisens globala dimension; nämligen att vi delar samma atmosfär. Eftersom atmosfären hänger ihop, är de åtgärder som vidtas av samhällen på Filji lika relevanta i Sverige som de är i Stillahavsområdet.

Markägarna i Drawa utvecklade sitt skogsbevarande projekt med stöd av den frivilliga organisationen Live & Learn och Nakau-programmet. Idag har över 200 personer har tagit sig till byn Drawa för att den 10 maj hålla ett traditionellt firande i samband med att den första utbetalningen från klimatkompensationen har gått igenom. Vinaka vaka levu

Emma Christopher från Live & Learn säger att firandet markerar en ”change of direction” där skogar blir erkända för andra viktiga finansiella och icke-finansiella värden istället för att endast ha ett värde när de avverkas och säljs som timmer.

 

“Projektet möjliggör att markägare kan få en inkomst genom att bevara sina skogar. Det innebär att skogsbevarande numer är ett giltigt ekonomiskt alternativ till att avverka – det är faktiskt en ”game changer”. Och det är företag som Opus Bilprovning som har gjort detta möjligt”.

 

Jerry Lotawa bekräftar att möjligheten att bevara sin regnskog betyder mycket för de inhemska fijianska markägarna. “Vi växte upp med att veta värdet av våra skogar och att sätta ett värde på naturen. Vi har kommit att inse vilken roll vår skog spelar i det globala samhället och mot klimatförändringarna. När allt kommer till kritan vill vi ju skapa en bättre framtid för våra barn, vart de än går”.

Även om möjligheten att få inkomst genom bevarande är viktigt, är markägare snabba att påpeka att detta inte är den enda motivationen. Peni Maisiri, som är ordförande för Drawa Block Forest Communities Cooperative understryker att skogarna ger frisk luft, livsmedel som räkor och andra material som används varje dag.

 

Vi förstår ekosystemtjänsterna och hur länkat allt är. Vi inser att vi redan är rika från alla de ekosystemtjänster våra skogar ger. Om vi ​​skövlar dem kommer vi att få kontanter, men förlora alla andra saker som gör att vi trivs nu. “

 

Klimatkompensationen från Opus Bilprovning gör det möjligt för samhället att anställa skogsvaktare och investera i samhällsutvecklingsprojekt, tex ett kvinnligt biodlingsföretag och en infrastruktur för vattenförsörjning.

 

Här kan du läsa artikeln på engelska direkt på The Nakau Programmes hemsida.

Jenny Blomberg
jenny.blomberg@zeromission.se