Arvid Nordquist – en god hjälte

December 21, 2015

Jag gillar kaffe. Det ska gärna vara lagom mycket mjölk i, så där så att det fortfarande smakar distinkt av kaffe. Allra bäst är ett gott bryggkaffe, och det får absolut inte förstöras av socker. Jag gillar inte bara smaken, jag gillar även doften, och känslan att hålla händerna runt en varm ångande kopp. Jag har hört att man är vänligare om man håller i en varm kopp än om man håller i ett glas med något kallt i. Jag vill gärna tro att det är så, för då är jag snäll nästan hela tiden.

Ibland när jag går ut ur min lägenhet på morgonen, i Solna, känner jag doften från Arvid Nordquists kafferosteri någon kilometer bort. Det är nästan anledning nog att utnämna dem till hjältar, för det sätter en gyllenbrun kaffekant runt resten av dagen.

Men nu är det inte därför vi utnämner dem till hjältar. Det är för att de har tagit beslut om, och genomfört, att allt deras kaffe ska vara certifierat. Hundra procent. Eftersom certifieringarna i princip inte innehåller kriterier gällande klimatpåverkan har Arvid Nordquist dessutom valt att klimatkompensera allt kaffe, genom att plantera träd i anslutning till de plantager de köper kaffe från.

Jag minns med rysningar när mitt samvete fick mig att köpa ekologiskt kaffe, i det ekologiska kaffets barndom. Samvetet njöt, smaklökarna grät. Så är det alltså inte längre, nu går det att njuta av olika rostningar – med gott samvete.

Även om det är kaffe man först kommer att tänka på när Arvid Nordquists namn dyker upp, så har de även en stor mängd andra produkter i sin portfölj: vin, öl, te och olika livsmedel, såsom till exempel Hipp, Ekorrens ekologiska (godis), Del Monte och Schär. För ett par år sedan beslutade bolaget att sätta ambitiösa hållbarhetsmål även för hela sortimentet, för den interna verksamheten och för transporterna. Mycket återstår att göra och de står inför utmaningar i arbetet, precis som alla andra företag som har ambitionen att vrida verksamheten i riktning mot hållbar utveckling. Vi utnämner dem till hjältar för att de sätter ambitiösa mål även om de ser utmaningarna, för att de är transparenta med arbetet och sin påverkan och för att de redan nu har nått en del av de mål de har satt upp.

Jag höjer min kopp kaffe i en skål för Arvid Nordquist.

admin
evelina.sundin@ohmy.co