Det nya direktivet om företagens hållbarhetsrapportering, CSRD, innebär en stor förändring för företag i hela Europa. Syftet med direktivet är att öka transparensen kring företags hållbarhetsarbete och på så sätt främja mer hållbara investeringar och affärsmodeller.
På ZeroMission erbjuder vi både systemstöd och konsulttjänster för att hjälpa er möta dessa krav och guida er längs vägen.
ZeroMission erbjuder omfattande tjänster för att hjälpa företag att möta kraven i CSRD.
Vi hjälper er med:
• Systemstöd för CSRD: Samla in, analysera och rapportera hållbarhetsdata enkelt och effektivt i vår plattform.
• Strategisk rådgivning: Våra experter hjälper er tolka reglerna och utveckla en hållbarhetsstrategi.
• Gap-analys: Identifiera vad som krävs för att uppfylla CSRD och var ni står idag.
• Utbildning och Stöd: Workshops och kontinuerlig rådgivning under hela processen.
CSRD ställer högre krav på företag att rapportera om sin påverkan på miljö, sociala frågor och god företagsstyrning (ESG). Det innebär att företag måste redovisa mer detaljerad och tillförlitlig information om:
1. Utsläpp av växthusgaser, energianvändning och åtgärder för att minska klimatpåverkan.
2. Användning av naturresurser, avfallshantering och påverkan på biologisk mångfald.
3. Arbetsförhållanden, mänskliga rättigheter, mångfald och inkludering.
4. Korruptionsbekämpning, riskhantering och styrelsens sammansättning.
CSRD-rapportering är viktigt utifrån flera aspekter. Dels skapar det större transparens kring företags hållbarhetsarbete genom krav på specifik rapportering, dels underlättar regelverket för investerare att göra hållbara val, och dels förväntas CSRD driva på för en mer hållbar utveckling inom hela näringslivet. Företag som tidigt anpassar sig till CSRD kan stärka sin konkurrenskraft och attrahera medvetna konsumenter och kunder.
CSRD omfattar ett större antal företag än tidigare regelverk gjort. Totalt väntas så mycket som 50 000 företag omfattas av direktivet som gäller både stora börsnoterade företag samt medelstora och små företag.
De företag som omfattas av CSRD är:
Stora börsnoterade bolag med fler än 500 anställda är först ut att träffas av direktivet. Därmed är det dessa företag med brutet räkenskapsår som kommer att publicera de första CSRD-rapporterna under hösten 2025.
Nästa grupp att omfattas av direktivet, från 1 januari 2025, är stora företag som uppfyller minst två av följande kriterier:
Direktivet kommer även att omfatta små och medelstora företag som har värdepapper noterade på reglerad marknad, och som uppfyller mer än ett av följande villkor under vart och ett av de två senaste räkenskapsåren:
Små och medelstora bolag som uppfyller gränsvärdena ovan träffas 1 januari 2026 med rapportering 2027 men möjlighet finns för undantag till 2028.
För att uppfylla CSRD krävs det att företag:
Dubbel väsentlighetsanalys är ett obligatiskt moment inom CSRD, och syftar till att analysera hur ett företag påverkar omvärlden och miljön genom sina aktiviteter (utåt-perspektiv), samt hur världen påverkar företag (inåt-perspektiv) vid exempelvis eventuella väderextremer.
Utåtperspektivet tittar på företags miljöpåverkan och inåtperspektivet tittar specifikt på företags finansiella risker om till exempel ett oväntat väderevent sker.
Det dubbla väsentlighetsanalysen, även kallat dubbel materialitet, syftar dessutom till att identifiera och prioritera de mest relevanta hållbarhetsfrågorna, genom en så kallad väsentlighetsbedömning (materialitetsbedömning).
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.