Tillsammans gör vi världen lite godare

June 14, 2016

Jag hade förmånen att få fira ZeroMissions 10-årsdag ihop med Johanna Grant och Carl Lindesvärd i Malawi. Tillsammans gjorde vi en resa för att besöka Trees of Hope, ett Plan Vivo-certifierat projekt som drivs av Clinton Initiative Development. Under några intensiva dagar besökte vi trädplanterande småbrukare långt ute på den malawiska landsbygden och fick chansen att ställa massvis av frågor, både till småbrukarna och till projektets anställda. Kollegor har besökt Max klimatkompensationsprojekt förut, men för mig var det första gången. Det var verkligen en upplevelse att ha alla led i kedjan samlade på ett och samma ställe, och dessutom i ett land där klimatförändringarna är så sorgligt påtagliga.

 

På Max arbetar vi med klimatfrågan på flera sätt. Vi försöker hela tiden minska vårt klimatavtryck och uppmuntra gästerna att göra klimatsmarta val. 2008 blev vi den första restaurangkedjan i världen att klimatmärka hela menyn, vilket gör att våra gäster kan se hur mycket CO2e varje produkt genererar. Samtidigt så ställer vi om vår meny till ett bredare utbud av goda klimatsmarta val . I januari femdubblade vi vårt vegetariska utbud och vi lanserar fler alternativ med kyckling. Målet är att var tredje beställning år 2020 ska vara grönt eller vitt kött, och vi är redan på god väg.

 

Det andra vi gör sedan 2008 är att klimatkompensera 100 procent av vår verksamhet – från det att kossan betar  på bondens åker till det att gästen äter sin hamburgare ute på restaurangen – genom trädplantering i Afrika.  I samråd med ZeroMission har vi valt att klimatkompensera genom två olika projekt som båda har koppling till vår verksamhet, det vill säga mat, i Uganda och i Malawi.

 

För oss är det viktigt att trädplanteringen sker på småbrukarnas villkor och för mig blev de många samtalen i Malawi en bekräftelse på att vi har gjort bra val, både av projekt och av leverantör. Givetvis är det ekonomiska tillskottet från koldioxidpengar i sig ett välkommet tillskott för en fattig småbrukare, men det finns många andra mervärden för de bönder som är med i Plan Vivo-projektet. Här behandlas småbrukarna som de kompetenta entreprenörer de är, samtidigt som projektets anställda bidrar med stöttning och utbildning om allt från trädplantering, ympning och beskäring till klimatfrågan och möjligheterna att få bättre ekonomi i verksamheten.

 

Max engagemang i Trees of Hope har lett till att många fler småbrukare har fått möjlighet att vara med i projektet. Det är något som vi är otroligt stolta över. Nästa gång du sätter tänderna i en burgare på Max så ska du också känna dig stolt. Förutom nya träd som kan binda kol, så kan din lunch bidra till att skicka en flicka till skolan, eller till att en småbrukare äntligen får råd att köpa det där plåttaket.

 

ZeroMission, stort grattis från oss alla och tack gott samarbete – keep up the good work!

// Max genom Fredrika Fredmark

IMG_2992 IMG_3036 IMG_3093 IMG_3172 IMG_3175 IMG_3228 IMG_3232 IMG_3235

Gästbloggare
info@zeromission.se