I smältdegeln Almedalen kastas man från seminarium till seminarium med debatter och paneldiskussioner om allt från bioekonomi och skogens gröna råvara till nyckeltal för hållbarhetsredovisning och 3D-printade organ. Från detta virrvarv av åsikter, nyheter och dumheter kommer här tre spaningar som jag tar med mig från dagen.
Almedalen i ett nötskal
- Mäta, begripa och kompensera – det är melodin för hela affärssverige!
Inte bara koldioxid kan mätas, utan flera aspekter av hållbarhet kan mätas och följas upp med lämpliga nyckeltal. Det säger KPMG och Nyckeltalsinstitutet. Grunden till allt är att förstå var vi står; hur ser vårt företag ut och vilken påverkan har vi på miljön och människorna omkring oss? Steg två är att åtgärda på lämpligast möjliga sätt, och som Naturvårdsverket presenterar ”ekologisk kompensation” kan jag av erfarenhet intyga att kompensation, i vårt fall klimatbaserad, är affärsdrivande och driver förändring. Jag ser fram emot dagen då varje företag mäter sin totala planetära belastning, och åtgärdar dessa genom smarta affärsmodeller och kompensationsarbete.
- Vinnande startups 2016 är löser hållbarhetsproblem
Det är värt att framhålla att de prisvinnande startup-företagen som presenterats på Almedalens ”Industrin tar Matchen” har ett gemensamt fundament: de löser ett hållbarhetsproblem. Det må vara finansiella modeller för investeringar i Östafrika (Trine) eller biokemiska 3D-printlösningar (Cellink), men fundamentet är att adressera globala hållbarhetsutmaningar. Gröna policys är inget man kan klistra på längre, det måste vara ett fundament i affärsmodellen för att företag idag ska kännas moderna, medvetna och relevanta.
- Kvinnor kommer rädda jorden
Hur många gånger har vi inte hört att ”nej, vi satsar bara på kvinnor” när mikrolån, finansierade utbildningsgrupper eller bidrag på något sätt ska etableras i utvecklingsländer. Varför? För att kvinnor är ansvarstagande och osjälviska, de ser till helheten och är disciplinerade. Det här verkar vara ett globalt fenomen; det är samma sak på hemmaplan. Kvinnorna tar täten och verkar axla ansvaret för vår hållbara utveckling även här. På dagens seminarium om Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen på ”Sverige i världen” består panelen till 100% av drivna kvinnor, som lockar en publik av beslutsfattare och sakkunniga människor. Tror du att det är en slump att ca 81% av publiken består av kvinnor?