Kostnaden av att inte agera: när hållbarhet blir en affärskritisk faktor

April 3, 2025

I en tid där hållbarhet inte längre är en "nice-to-have" utan en "must-have" står företag inför ett vägskäl. Att ignorera de växande kraven på transparens och ansvar kan få allvarliga konsekvenser, både ekonomiskt och ryktesmässigt. Även om ditt företag inte direkt omfattas av de nya CSRD-direktiven, kan du indirekt påverkas av dem genom dina kundrelationer och värdekedja.

EU:s nya direktiv om företagens hållbarhetsrapportering (CSRD) är en game-changer. Det tvingar stora företag att öppet redovisa sin miljöpåverkan, sitt sociala ansvar och sin bolagsstyrning. Detta skapar en dominoeffekt genom hela leveranskedjan. Även mindre företag, som levererar produkter eller tjänster till dessa stora bolag, kommer att ställas inför ökade krav på hållbarhet.

Förlorad försäljning och konkurrenskraft

Tänk dig följande scenario: ditt företag levererar komponenter till en stor tillverkare som omfattas av CSRD. Denna tillverkare måste med kommande reglering nu redovisa hela sin leveranskedjas miljöpåverkan. Om ditt företag inte kan tillhandahålla den informationen, eller om din verksamhet inte uppfyller hållbarhetskraven, riskerar du att bli bortvald som leverantör.

 

Vi kan också tänka oss ett räkneexempel utifrån ett framtidsscenario som skulle kunna ske 2025:

 

  • Ett företag har 30 kunder som i genomsnitt betalar 500 000 kr för era produkter årligen och er omsättning är således 15 000 000 kr.
  • 10 av dessa kunder omfattas av CSRD och deras dubbla väsentlighetsanalys visar på flera områden som materiella. För flera av dem är klimatpåverkan viktigast (vilket vi visar vidare i exemplet).
  • Samtliga kunder ber ert bolag att redovisa era CO2-utsläpp, vilka inte är beräknade och ni tvingas svara att ni bara kan ange hur mycket pengar ni betalat för den energi ni köpt in till era lokaler.
  • Era kunder frågar då några konkurrenter om deras klimatdata och hittar ett bolag som kan ange utsläpp för motsvarade produkter. 5 av dessa kunder anser att risken att köpa produkter som de inte kan inkludera i sin rapportering som för stor och väljer en konkurrent.
  • 5 kunder á 500 000 kr ger ett inkomstbortfall på 2 500 000 kr per år.

 

I detta fall kostar risken att inte börja med ert ESG-arbete 2,5 Mkr per år. Vad skulle ni istället kunna tjäna på att vara en av de konkurrenterna som varit proaktiva och börjat kommunicera sitt hållbarhetsarbete?

 

Sammanfattningsvis:

  • Kunders krav ökar: Stora bolag kommer att prioritera leverantörer som kan visa upp en stark hållbarhetsprofil.
  • Konkurrensfördel: Företag som tidigt anpassar sig till de nya kraven kommer att ha en klar konkurrensfördel.
  • Ryktesrisk: Att bli associerad med en ohållbar leveranskedja kan skada ditt företags rykte.

 

Mer än bara regler – en förändrad marknad

Det handlar inte bara om att uppfylla lagkrav – konsumenter och investerare blir alltmer medvetna om hållbarhetsfrågor generellt och klimatfrågor i synnerhet. Företag som visar att de tar ansvar kommer att attrahera inte bara kunder och investerare, utan även medarbetare och samarbetspartners, medan de som ignorerar dessa frågor riskerar att hamna i bakvattnet.

 

Vad kan du göra?

  • Börja nu: Vänta inte på att bli tvingad. Börja kartlägga er klimat- och miljöpåverkan och sociala ansvar redan nu.
  • Transparens: Var öppen med ert hållbarhetsarbete och ödmjuk inför den resa ni påbörjat. Dela information med kunder och intressenter.
  • Samarbeta: Arbeta tillsammans med dina kunder och leverantörer för att skapa en hållbar leveranskedja.
  • Utbildning: Investera i utbildning för dina medarbetare om hållbarhetsfrågor.

 

Slutsats

Kostnaden av att inte agera är hög. I en tid av ökande krav på hållbarhet riskerar företag som inte anpassar sig att förlora försäljning, konkurrenskraft och rykte. Genom att ta hållbarhet på allvar kan du inte bara uppfylla lagkrav, utan också skapa en mer hållbar och framgångsrik verksamhet.

 

ZeroMission erbjuder systemstöd för att samla in, analysera och rapportera hållbarhetsdata i vår plattform för beräkningar, och våra experter finns till hjälp för att tolka regler och utveckla er hållbarhetsstrategi. Kontakta oss för att komma i kontakt med någon av våra klimatstrateger!

Latest news