August 13, 2020
Mangrove är, tillsammans med andra marina ekosystem som alger, sjögräs och våtmarker, en ovärderlig kolsänka. Mangroveskogar ger också ett effektivt skydd vid översvämningar och är hem till tusentals olika sorter av fiskar, däggdjur och fåglar. Samtidigt hotas mangroven på många håll i världen då kustremsor exploateras och träden huggs ner för att användas som ved och byggmaterial. Vanga Blue Forest skyddar ett område på 460 hektar mangrove och förbättrar försörjningen för 9 000 människor i tre byar.
Avskogning av mangroveskogar är ett utbrett problem, så även i Gazi Bay i sydöstra Kenya. Skogarna, som växer längs kusterna som ofta exploateras, röjs för att användas som ved till konstruktion och eldning. När mangroven försvinner gör det kustnära samhällen mindre skyddade mot översvämningar, vilket blir vanligare i takt med att effekterna av klimatförändringarna blir mer påtagliga, och viktiga ekosystem går förlorade.
Projektet Vanga Blue Forest startade 2020, efter inspiration av det närliggande projektet Mikoko Pamoja som är världens första projekt för skydd av mangroveskogar, och efter initial finansiering av Leonardo Dicaprio Foundation. Projektets huvudsakliga fokus är bevaring av mangroveskogar och återplantering av träd, men Vanga Blue forest ger också många socioekonomiska fördelar. Precis som i alla Plan Vivo-certifierade projekt går 60% av inkomsterna från försäljningen av kolkrediter direkt till det lokala samhället, en finansiering som i Vanga bidragit till att förbättra infrastruktur och bygga skolbyggnader.
Mangroveskogar är artrika ekosystem som är hem åt många land- och vattenlevande djur och växter. Men träden i dessa våtmarker är också mycket effektiva kolsänkor. Löven från mangroven hamnar i sedimenten under vattenytan bland trädens rötter. Där lagras de sedan under lång tid till skillnad från löv från träd på land där de på marken släpper ut koldioxid. Mangroven bidrar även till rening av vatten och skydd mot stormar.