January 16, 2021
Projektet leder till utsläppsminskningar genom reducerad förbränning av ved och fotogen, undvikna metangasutsläpp från utnyttjandet av boskapsgödsel samt minskad avskogning och tryck på hotade skogsområden.
Traditionellt i delstaten Karnataka tillgodoses hushållens energibehov för matlagning med ved och fotogen. De ineffektiva spisar som vanligtvis används har en termisk verkningsgrad på endast 8-10%. Låga inkomster gör det omöjligt för lokalbefolkningen att byta ut det traditionella bränslet, vilket leder till ett högt tryck på närliggande skogar. Människor som använder vedeldade inomhusspisar drabbas också i stor utsträckning av hälsoproblem i ögon och luftvägar orsakade av den hälsofarliga röken som bildas vid eldning. Luftföroreningar är, globalt sett, en av de största orsakerna till att människor dör i förtid.
Projektet installerar småskaliga biogasanläggningar som matas med djurdynga och köksavloppsvatten. Den genererade gasen kan sedan användas som vilken annan gasspis som helst för matlagning och vattenrening. Dessutom kan restprodukterna från biogasproduktionen användas som ett väldigt potent gödsel, och på så vis ersätta kemiska produkter. Det biologiska gödselmedlet har visat sig kunna öka skördar med så mycket som 50 %. Projektet startade i 2014.
Biogasanläggningarna har positiva effekter på hållbar utveckling, som att minska arbetsbördan för kvinnor och barn då de slipper lägga tid på att varje dag samla in ved, samtidigt som det underlättar hälsoproblemen.