Solspisar på Madagaskar – Gold Standard

November 14, 2019

Jakten på ny jordbruksmark, timmer och ved i Madagaskar hotar de unika ekosystemen. Enligt WWF täcktes ungefär 90 procent av ön med skog i början på 1900-talet. Idag finns knappt 10 procent kvar.

För att minska koldioxidutsläppen och motverka avskogningen på Madagaskar, tillverkas och distribueras effektiva spisar och klimatvänliga solspisar. I projektet planterar man också två träd för varje sålt kokkärl.

"My grandmother says, Madagascar used to be a green Island. Today, it is a red island." Eléonore Rabotoson

Organisationen ADES (Association pour le Développement de l’Energy Solaire) har producerat solspisen i Madagaskar sedan 2002 och säljer dem till ett reducerat pris till lokala hushåll. Sedan 2010 har projektet utvidgat sin verksamhet till hela ön och inkluderar även effektiva kokplattor som kompletterar solspisen om solen inte skiner.  Idag erbjuder ADES en portfölj av nio olika sol- och effektiva spismodeller för hushåll och kommersiella kunder såsom skolor, barnhem och sjukhus. Projektet driver nio produktions- och distributionsverkstäder för att hantera kunder i hela Madagaskar.

 

Inom projektet sker också utbildningar och workshops med skolor och institutioner som uppmärksammar vikten av att bevara skogar.

Ida Åberg
ida.aberg@zeromission.se

Senaste nytt