May 27, 2025
Energi som klimatfråga är viktig. Energi är motorn i alla verksamheter – men också en av de största källorna till klimatpåverkan. För företag innebär det ett dubbelt ansvar, att säkra tillgång till energi, men också minska utsläppen som följer från dess användning.
Det är ofta lättare sagt än gjort. Många företag brottas med frågor som: Hur kan vi få ner våra energikostnader? Är inköpt el verkligen grön om den kommer med ett intyg om ursprungsgaranti? Hur värderas fjärrvärme med fossila inslag, och hur redovisas allt detta på ett sätt som håller enligt regleringar som CSRD och VSME?
Enligt CSRD ska företag redovisa sin miljö- och klimatmässiga påverkan i både kvalitativa och kvantitativa termer – inklusive Scope 1, 2 och för de allra flesta även Scope 3. Det betyder att ditt företag måste ha koll på energi som klimatfråga, hur er energianvändning påverkar era direkta och indirekta koldioxidutsläpp. Med indirekta utsläpp menas utsläpp från inköpt energi och även utsläpp som uppstår från elförbrukning längre bort i värdekedjan. Transparens och spårbarhet är avgörande.
Efter en kartläggning av er elanvändning börjar arbetet med att minska den och säkerställa att ni använder förnybar el med lägre klimatavtryck. Även om det finns en kostnadspremie för förnybar el är ofta besparingarna från energieffektiviserande åtgärder betydligt större. Här kan ni komma relativt långt med ofta enkla medel. Att sänka värmen på kontoret med en grad, eller flera grader under helger och under semestertider då färre är på plats, kan sänka energiförbrukningen månadsvis med flera procentenheter.
Andra exempel på enkla energibesparande åtgärder är att stänga av elektronik i stället för att ha den på stand-by, installera rörelsesensorer för belysning i rum som inte används så ofta, se över ventilation och täta fönster och dörrar. I bostäder vädras 4-6% av tillförda värmen bort, oftast för att det känns för varmt. I kontor beror vädringsförlusterna lite mer på möjligheterna till att kunna öppna fönster. Här kan medarbetaransvar spela en stor roll.
Vår rekommendation är att byta till energileverantörer som erbjuder faktisk grön el med tydlig spårbarhet, och se över möjligheten att installera egenproduktion för att minska beroendet av energi från marknaden och därmed minska er klimatpåverkan.
Att se över maskinparker och leta efter fordon och teknik med lägre förbrukningsgrad är exempel på större åtgärder med stor energibesparande potential. Här behövs modiga företag som visa vägen och tar steget in i den tekniska omställningen.
Men även efter dessa viktiga steg står företag fortfarande inför frågor som kan vara svåra att hantera. Vi lever i en verklighet då det råder en brist på spårbarhet i elhandelssystemet, samt osäkerheter kring vilka källor som klassas som hållbara enligt EU-taxonomin. Många företag upplever ofta svårigheter med att samla in den data som krävs, både från fastigheter, leverantörer och energibolag.
En del av lösningen är att använda digitala verktyg för datainsamling och energikartläggning. ZeroMission och EcoOnline erbjuder tillsammans en hållbarhetsplattform som underlättar rapportering och säkerställer datakvalité över tid.
Vår rekommendation är också att byta till energileverantörer som erbjuder faktisk grön el med tydlig spårbarhet, och se över möjligheten att installera egenproduktion (till exempel solceller) för att minska beroendet av energi från marknaden. Vi ger också rådet att samarbeta med experter för att säkerställa korrekta emissionsfaktorer och klassificeringar.
Det kanske viktigaste steget är: internt engagemang. Genom utbildning kan man höja kunskapen om elanvändning och dess påverkan på både resultat och på klimatet samt skapa nödvändigt engagemang hos medarbetarna. Här finns goda möjligheter att dels bygga intern stolthet och delaktighet men också möjlighet till extern positionering och att agera som inspiratör och föregångare i er bransch.
Vill du veta mer? I Almedalen har vi ett seminarium på tema energi och klimatrapportering tillsammans med EcoOnline.