Trädet som växer, Mexiko – Plan Vivo

November 14, 2019

Skogarna i regionerna Chiapas- och Oaxaca i södra Mexiko har länge utarmats som följd av skövling på grund av ett ökat behov av tillgång till timmer, betande djur och träkolsproduktion. Genom att arbeta med lokala samhällen och småbrukare med underutnyttjad mark ges en möjlighet till snabb återhämtning av dessa avskogade områden.

I Chiapas härstammar hela 57% av utsläppen från avskogning, och ca 60% av projektdeltagarna tillhör ursprungsbefolkningen. Dessa grupper kännetecknas av en stark kulturell anknytning samt ett kulturarv kopplat till småskaligt jordbruk och boskapshållning. Men det är en socioekonomiskt utsatt grupp på grund av social exkludering från resten av samhället. Dessa regioner har högst grad av fattigdom i hela landet och utmärker sig också för att vara extra sårbart för klimatförändringar. Samtidigt finns här en rikedom av hög biodiversitet att skydda, och området är hem till flera nyckelarter.

 

Scolel’te betyder ”trädet som växer” på mayapråket tzeltal och precis som namnet antyder syftar detta projekt till att återbeskoga degraderade områden och arbeta med hållbart jordbruk. Projektet startades1997 och har varit verksamt utan avbrott sedan dess.

Tekniker från projektet lägger upp en plan för återplantering.

Det här projektet är unikt då det inte bara är det första projektet som certifierades av Plan Vivo, utan också är världens första projekt att producera krediter på den frivilliga marknaden för köp av kolkrediter. 2013 tilldelades projektet The Mexican National Forest Merit Award.

 

I och med att projektet använder metoder för skogsjordbruk – agroforestry – så ger det flera fördelar, både för projektdeltagare och miljö. Genom att arbeta med lokala samhällen och småbrukare med underutnyttjade marker ges möjlighet till snabb återhämtning av dessa avskogade områden. Dessutom ger det socioekonomiska fördelar att deltagarna kan få ytterligare inkomst från de grödor som de samodlar med de planterade träden. Precis som i alla Plan Vivo projekt går 60% av intäkterna direkt till småbönderna.

 

Projektet bidrar till följande mål:

 

SDG1SDG4SDG13SDG15

 

Latest news