Klimatberäkningar för att minska växthusgasutsläppen eller bara för att rapportera?

October 14, 2023

I slutet av september höll ZeroMission ett mycket välbesökt webinar där vi gick igenom CSRD och vår hållbarhetsplattform Our Impacts. Här delar vi med oss av inspelning av detta.

CSRD – den där bokstavskombinationen som just nu ger många hållbarhetschefer och företagsledningar mycket extra att fundera på. Med all rätt kan man tycka. För syftet med CSRD är att strama upp och reglera hur företag från och med årsskiftet ska redovisa sitt hållbarhetsarbete. För de som inte redan tagit tag i hållbarhetsarbetet kommer de fyra bokstäverna innebära en hel del arbete. Att sätta sig in i regelverket, att anpassa sin organisation och att skapa rutiner för att rapportera data med start 1 januari 2024 är det som ligger på bordet nu.

 

eu:s gröna giv

 

ZeroMissions erbjudande innefattar en del av det här arbetet nämligen hållbarhetsplattformen Our Impacts där vi sedan år 2011 har hjälpt till med närmare 1.000 specifika klimatbokslut. Hos oss är det just att hjälpa våra kunder att minska klimatpåverkan som är i fokus. Plattformen däremot är helt anpassad för att kunna hantera även andra hållbarhetsfaktorer. Den är också helt anpassad enligt CSRD t ex genom att kunna tredjepartsgranskas.

 

Implementering tidslinje

 

Vi har haft förmånen att få jobba med företag som varit tidigt ute med att på riktigt minska sin klimatpåverkan, både genom att årligen beräkna utsläppen i syfte att minska dem men också att ta ansvar genom att binda in koldioxid från atmosfären genom skogsplanteringsprojekt. Vi hoppas att det nu rent regulatoriskt blir så att företag och organisationer får upp ögonen för, och förstår, att klimatförändringarna redan är här och att de nya regelverken tar sikte på att minska växthusgasutsläppen. Hållbarhetsrapportering och klimatbokslut kommer snart vara lika självklara som den ekonomiska redovisningen. Vi hoppas att rapporteringen inte bara kommer att göras för sin egen skull utan för att faktiskt vilja minska sina egna växthusgasutsläpp. Det är det nya gröna!

 

 

Nedan är en inspelning från vårt webinarium den 28 september på temat CSRD och hållbarhetsplattformen Our Impacts. Är du nyfiken på att dyka ner lite mer i Our Impacts har vi ett fördjupningswebinar 25 oktober. Anmälan här.

 

Senaste nytt