November 14, 2019
I Indonesien är användningen av ved och kostsamma fossila bränslen för matlagning och uppvärmning av vatten utbredd. I det här projektet uppnås klimatnyttan genom att fossila bränslen ersätts med biogas. Biogasen produceras genom att dynga från grisar och boskap blandas med kompost och vatten.
Syftet med projektet är att installera småskaliga biogasanläggningar för hushåll med boskapsdjur, som en hållbar energikälla för matlagning och belysning. Biogasen produceras genom att dynga från grisar och boskap blandas med kompost och vatten. Rötresten från produktionen används som ett värdefullt biologiskt gödselmedel, som kan förbättra skördar.
Projektet är lokaliserat på ön Sulawesi och subventionerar inköp av en biogasanläggning, med syftet att distribuera biogasrötare som en lokal hållbar energikälla genom att utveckla en kommersiell, marknadsorienterad sektor som också ger jobb och affärsmöjligheter för murare och partnerorganisationer inom byggbranschen.
Förutom utsläpp som undviks från förbränning av ved och fossila bränslen leder projektet till utsläppsminskningar genom tillvaratagandet av den avföring från grisar som annars släpper ut metan vid fermentering, när det lämnas på hög. Rötresten från biogasproduktionen ersätter också kemiska gödselmedel och dess utsläpp från produktion och transport. Dessutom orsakar inte det biologiska gödningsmedel jordnedbrytning som kemiska gödningsmedel gör. Den har också ett tre gånger högre näringsvärde jämfört med vanlig djurgödsel.
Tack vare biogasanläggningarna kan särskilt kvinnor och flickor göra dagliga tidsbesparingar vid matlagning och insamling av ved. Den rena energin som produceras av biogasen ger även minimalt med röksot, vilket förbättrar kvinnor och flickors hälsa till följd av minskad rök och damm i köket, samt underlättar arbetet i köket vid rengöring. Familjer sparar pengar eftersom de inte längre behöver köpa bränsle för matlagning och gödsel till åkrarna.