Klimatpåverkan från film- och serieproduktion i Sverige

July 6, 2020

Under våren har ZeroMission tillsammans med Film I Väst genomfört den första studien i sitt slag i Sverige med arbetet att minimera och redovisa klimatpåverkan från serieproduktionen Bäckström.

Klimat och miljö har inom den svenska filmbranschen inte varit en prioriterad eller uppmärksammad fråga. Detta poängterades förra året då 250 filmarbetare skrev under ett upprop om att mer hänsyn måste tas till klimat och miljö i hur film produceras i Sverige. I USA beräknar de stora filmstudiorna rutinmässigt sin klimatpåverkan men i Sverige saknas det fortfarande etablerade rutiner och metoder för att beräkna klimatpåverkan och producera hållbart.

 

“Det pilotprojekt som vi initierat under produktionen av Bäckströms kan ge vägledning åt den svenska film- och tv-branschen

säger Georgie Mathew, Bäckströms Filmproducent, i ett pressmeddelande.

 

En slutsats från studien är vikten av att producera lokalt då flygets klimatpåverkan från personalresor och transporter var dominerade för det totala utfallet. Detta trots att den inspelning som skedde utomlands var marginell i jämförelse med den i Sverige.

 

Vi på ZeroMission vill rikta ett stort tack till Ronny Fritsche, Miljöstrateg på Film I Väst, som förutom att ha föredömligt drivit detta arbete också författat den insiktsfulla associerade rapporten En studie i grönt som finns att läsa här.

admin
evelina.sundin@ohmy.co

Senaste nytt