Beräkna och rapportera klimatpåverkan i enlighet med GHG-protokollet och påbörja reduktionen av utsläpp redan idag
När det gäller att hantera klimatpåverkan börjar vi med att genomföra en omfattande förstudie. I den definierar vi vad som ska mätas, t.ex. om det är hela organisationen, delar av den eller på produktnivå.
Detta arbetssätt gör det möjligt för oss att ge exakta och relevanta insikter om ert företags klimatpåverkan. I de flesta fall använder vi plattformen Our Impacts när beräkningarna väl äger rum.
Med hållbarhetsplattformen Our Impacts är det enkelt för stora och små organisationer att strukturera sitt arbete och snabbt beräkna sin klimatpåverkan. Förstå resultaten direkt, hämta underlag till er hållbarhetsrapport och identifiera åtgärder som kan hjälpa er minska utsläppen nu. Utöver klimatberäkningar är det en plattform för all hållbarhetsrapportering ett företag behöver göra och är helt redo för att hantera all rapportering i linje med CSRD. Läs mer om klimatbokslut genom plattformen nedan.
Det varierar väldigt mycket beroende på verksamhet och sektor. Nedan visas några exempel stora utsläppskällor per sektor (utan inbördes ordning).
Det beror på en mängd faktorer och beror på fall till fall, till exempel företagets ambition, krav från intressenter, lagkrav (CSRD, EU-taxonomi), branchpraxis samt risker och transparens.
Ett företags koldioxidavtryck är ett mått på de totala växthusgasutsläpp som direkt och indirekt är kopplade till dess verksamhet, uttryckt som koldioxidekvivalenter (CO2e). Det speglar den påverkan ett företag har på miljön när det gäller klimatförändringar, med hänsyn till alla aktiviteter från produktion till distribution och vidare.
Helst, men det viktiga är att fokusera på de största källorna till utsläpp och att vara transparenta, både i metodologin och i er externa kommunikation. Man vill aldrig vilseleda, gömma eller på något sätt försköna sina faktiska utsläpp i sin kommunikation.
ZeroMission rekommenderar alltid att först och främst använda aktivitetsbaserad data eftersom att spendbaserad data ger stor osäkerhet med svårtolkade resultat.
Vi illustrerar genom ett exempel:
När klimatberäkningen eller klimatbokslutet är färdigt erbjuds alla kunder en enkel analys av resultatet. I denna analys ingår även förbättringsförslag för kommande års klimatberäkningar eller klimatbokslut. Analysen bör motsvara kundens behov, ambition och utvecklingsnivå.
Där det är lämpligt kan även en fördjupad analys med tillhörande workshop erbjudas med fokus på hur verksamheten kan minska utsläppen i linje med ett målscenario.
Vi använder ett ESG-verktyg som kallas Our Impacts Sustainability Platform, som är skapat av vår partner Ecoonline. Klimatmodulen i verktyget är baserad på GHG-protokollet, och CSRD-modulen är baserad på ESRS-standarden.
Vi arbetar med olika sektorer, inklusive energi, transport, tillverkning och jordbruk, och anpassar våra tjänster för att möta branschspecifika behov.
Det beror helt på syftet med beräkningen. Vill ni till exempel göra en snabb kartläggning för att förstå vilka era stora utsläpp är, så kan en övergripande beräkning duga. Man ska dock ha i åtanke att dessa beräkningar gör det omöjligt att jämföra år till år, snabbt blir daterade samt irrelevanta när ni vill analysera hur era val under ett år har påverkat era utsläpp.
Identifiera därför vad som ligger till grund för er beräkning och ta därefter beslut kring vilken nivå ni vill lägga er på.
Vi på ZeroMission jobbar med klimatfrågor för att vi vill göra skillnad. Glöm inte att det även är därför vi alla beräknar våra utsläpp – för att kunna göra skillnad. En beräkning utan grund riskerar att inte leda till några handlingar.
Det är därför viktigt att beräkningarna systematiskt varken under- eller överskattar utsläppen utan är så nära verkligheten som möjligt.
Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) är ett initiativ från EU som syftar till att hantera koldioxidläckage och främja rättvis konkurrens inom global handel. Den syftar till att införa ett koldioxidpris på vissa importerade varor från länder med mindre strikta klimatregler, vilket säkerställer att tillverkare inom EU inte missgynnas av högre miljöstandarder. Enligt CBAM kommer importörer att behöva köpa koldioxidcertifikat som motsvarar utsläpp kopplade till deras produkter. Mekanismen omfattar sektorer med hög risk för koldioxidläckage, som stål, cement och gödningsmedel, och syftar till att uppmuntra utländska producenter att anta mer hållbara metoder. Målet med CBAM är i slutändan att stödja EU:s klimatmål samtidigt som en rättvis konkurrens upprätthålls för europeiska företag i övergången till en koldioxidsnål ekonomi.
GHG-protokollet är en internationellt vedertagen standard för beräkning av klimatpåverkan för organisationer och verksamheter. Enligt standarden kategoriseras utsläppen på följande vis:
Scope 1: Direkta utsläpp
Scope 2: Indirekta utsläpp från inköpt energi
Scope 3: indirekta utsläpp
Vad ni träffas av avgör omfattningen på klimatberäkningen. För en fullskalig beräkning ska alla utsläpp i Greenhouse Gas Protokollets tre scope innefattas. Den valda systemgränsen reflekterar verksamhetens utsläppskällor och vad som är av relevans för er.
Scope 3-utsläpp kan i stora drag ses som en annan organisations Scope 1 och 2. Detta innebär att Scope 3 ofta dubbelräknas.
Låt oss ta ett exempel:
För att det hjälper oss att förstå att alla aktiviteter i något skede bidrar till utsläpp. Scope 3 belyser alla utsläpp som skapas i en verksamhets värdekedja – från produktion till konsumtion. Om företag inte skulle rapportera sina Scope 3-utsläpp riskerar vi att vissa utsläpp försvinner ut i blindo, trots att de har en stor påverkan på klimatet.
Det första steget är att identifiera de största utsläppskällorna i Scope 3. En bra fråga att ställa är: vilka delar av Scope 3 har bäst synergier och överlappar med andra prioriteringar i verksamheten? Och hur ska ni kommunicera era åtgärder så att de får genomslag hos era konsumenter och leverantörer?
Till exempel: för ett elektronikföretag kan arbetet med att minska produkternas koldioxidavtryck tilltala konsumentgrupperna, ge en konkurrensfördel, öka intresset hos investerare och samtidigt ge intressenter mer förtroende för företagets utsläppsminskningsmål.
Redovisning av utsläpp i Scope 2 omfattar två huvudsakliga metoder; location-based och market based rapportering.
Företag kan välja att rapportera enligt bägge metoder för att få en omfattande bild av sina utsläpp och visa hur deras energival påverkar utsläppen.
Location-based redovisning ger ofta högre utsläpp i regioner som är beroende av fossila bränslen, medan market-based redovisning kan visa lägre utsläpp när företag aktivt investerar i förnybara energikällor.
Science-Based Targets Initiativet (SBTi) är ett initiativ som är uppbyggt kring målsättning i linje med 1,5-graders målet. Initiativet är ett samarbete mellan CDP, UN Global Compact, WRI och WWF. Ett stort antal företag har numera anmält sig till, och fått sina klimatmål godkända enligt initiativet.
Mål för Scope 1, 2 och 3 måste uppfylla SBTi:s kriterier för validering och metoder för målsättning, oavsett företagets tillväxt. För att förstå hur tillväxt påverkar utsläpp är det värdefullt att analysera utsläppsdata tillsammans med finansiell prestation för att separera och utvärdera deras samband. Detta hjälper till att avgöra hur mycket tillväxt faktiskt påverkar utsläppen.
Därefter är det bra att identifiera utsläppskällor kopplade till tillväxt så att åtgärder kan vidtas för att minimera påverkan. Om ni till exempel planerar att öppna en ny anläggning som kommer att öka energiförbrukningen bör fokus ligga på att använda förnybar energi för att minska koldioxidutsläppen. Denna åtgärd kan sedan tillämpas på alla era anläggningar.
För att mål ska godkännas av SBTi måste de vara i linje med SBTi-kriterierna. Varje kriterium måste uppfyllas för att ett mål ska godkännas. Att genomföra en gap-analys mellan era mål och SBTi-kriterierna är ett bra sätt att säkerställa att er inlämning kommer att godkännas. Överväg att ta hjälp av en extern expert om det behövs.
Vanliga problemområden inkluderar begränsningar i omfattning (t.ex. undantag), ambitionsnivåer och utsläpp i Scope 3 (t.ex. ofullständig granskning eller otillräcklig täckning av mål). Se därför till att dessa områden får tillräckligt fokus.
SBTi övervakar för närvarande inte företagens framsteg mot deras uppsatta mål direkt. Däremot måste alla företag med godkända mål årligen rapportera sina totala utsläpp för att säkerställa att framstegen kan spåras. Om det framgår av dessa rapporter att ett företag inte uppfyller sina mål förbehåller sig SBTi rätten att ta bort företaget från externa material och webbplatser.
Det är vanligt att företag inte kunskap om varje åtgärd som krävs för att nå sina mål initialt. Det kommer alltid att finnas vissa osäkerheter, vilket är helt okej, eftersom de kända åtgärderna sannolikt kommer att erbjuda många möjligheter till utsläppsminskning i det första steget, medan företaget, industrin och samhället fortsätter att utveckla nya lösningar.
Genom enkelheten och användarvänligheten i Our Impacts behöver du lägga mindre tid på datahantering, felsökning och rapportering Istället kan du få mer tid till att analys och förståelse för var din organisations klimatpåverkan är som störst. På så sätt kommer organisationen också snabbare framåt i att genomföra förbättringar och minska klimatavtrycket i verksamheten.
En klimatberäkning är aldrig bättre än de emissionsfaktorer som ligger bakom. Plattformen Our Impacts bygger på en databas med ständigt uppdaterade faktorer.
Strukturera upp ert arbete och spara tid. Följ enkelt utvecklingen när organisationen växer eller förändras.
Följ beräkningarna med tydliga källhänvisningar och detaljerade räknesteg. Bifoga filer och kommentarer för revision.
Läs mer om hur några av våra kunder har arbetat med Our Impacts för sina klimatberäkningar
I de flesta fall använder vi beräkningsverktyget Our Impacts, men vi kan också göra manuella beräkningar, där våra experter gör ett mer genomgripande arbete, vanligtvis för att kunden ska få grepp om sina indirekta utsläpp.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.