Effektiva spisar med lånegrupper Kenya – Gold Standard

November 14, 2019

Luftföroreningar inomhus från vedeldade spisar är en av de största orsakerna till att människor dör i förtid i världen. Med dessa smarta spisar behövs mindre ved, vilket dels minskar röken och är bra för miljön eftersom behovet av ved minskar.

Traditionellt lagar man mat över öppen eld i Siaya Kenya, något som kräver mycket ved. I detta klimatkompensationprojektet arbetar man med mikrolån som gör att familjer kan få råd med effektiva spisar. Spisarna gör att efterfrågan på ved minskar och därmed trycket på de lokala skogarna samt att koldioxidutsläppen minskar. Det frigör också tid, som annars gått till att samla ved. Kaminen kräver 40-50 procent mindre ved och tillverkas av lokala hantverkare med lokalt tillgängliga material.

 

Den lokala organisationen Tembea Youth Center for Sustainable Development, förvaltar mikrolånsgrupperna. Med tiden förflyttas de till de semi-autonoma verksamheter över hela projektområdet. De blir till kvinnoledda finansiella institutioner med makt att påverka beslutsfattande och formar ledarskap. Mikrolånen leder också till socialt och finansiellt bemyndigande av kvinnor.

 

"Thanks to the project, I am able to send my children to school and to the doctor and I was able to buy 6 sheep and poultry." - Genevive Akoth

Ida Åberg
ida.aberg@zeromission.se

Senaste nytt