Effektiva spisar med lånegrupper Kenya – Gold Standard

November 14, 2019

Luftföroreningar inomhus från vedeldade spisar är en av de största orsakerna till att människor dör i förtid i världen. Med en effektiv spis behövs mindre ved, vilket dels minskar röken och är bra för miljön och klimatet eftersom behovet av ved minskar.

Traditionellt lagas mat över öppen på landsbygden i Kenya, något som kräver mycket ved. Det här projektet installerar effektiva spisar hemma hos familjer. Spisarna gör att behovet av ved blir mindre, och därmed trycket på de lokala skogarna, samt att koldioxidutsläppen minskar. Projektet frigör också tid som annars gått till att samla ved. En effektiv spis kräver 40–50 procent mindre bränsle och tillverkas av lokala hantverkare med lokalt tillgängliga material. Hittills har över 160 permanenta jobb skapats genom projektet. 

 

I detta klimatkompensationprojektet används mikrolån för att göra det möjligt för familjer att investera i en effektiv spis. Kapital för inköp av de subventionerade spisarna ges genom spar- och lånegrupper som huvudsakligen drivs av kvinnor. Genom dessa grupper stärks kvinnornas position i samhället.

"Thanks to the project, I am able to send my children to school and to the doctor and I was able to buy six sheep and poultry" – Genevive Akoth

Senaste nytt