Hästen och hållbar utveckling

March 23, 2016

I torsdags var jag och Camilla Välimaa från Det Naturliga StegetGothenburg Horse Show och presenterade vårt arbete Hästen och Hållbar Utveckling.

Då vi båda är yrkesverksamma inom klimat och hållbarhetsfrågor och vi länge velat se ett större engagemang i våra respektive stall och ”hästvärlden” generellt drog vi igång. Vi såg att det fanns flera bra rapporter som behandlade ett eller ett par hållbarhetsfrågor, men vi saknade en översikt. Tillsammans med Alexandra Mörner på AxFoundation och Lövsta Stuteri drog vi igång. Genom samverkan mellan fem starka aktörer och utifrån en gemensam idé skapade vi en skrift som bidrar till en översikt över hållbarhetsutmaningar kopplade till hästen

Syftet med Hästen och hållbar utveckling är att visa vilka områden som vi måste adressera och hur man kan göra det. Förhoppningsvis blir den ett startskott för fler projekt framöver, projekt som gör oss och våra hästar till planetskötare.

Vi identifierade 10 områden med viktiga hållbarhetsutmaningar kopplade till hästen, Social hållbarhet, Bidrag till biologisk mångfald, hästens välmående, foder, gödsel, energianvändning, transporter, hästen och ryttarens utrustning (där textil, läder och plast fick rymmas i ett område fast de lika gärna kunna vara tre egna), avfall och hållbar tävling.

Här kan du bläddra i den Hållbar utveckling och hästen

bild framsida hhu

Hästen och hållbar utveckling är framtagen av Lövsta Stuteri, Det Naturliga Steget, ZeroMission, Got Event och Svenska Ridsportförbundet – samverkan när den är som bäst!

Hör av dig om du vill veta mer.

 

Jenny Blomberg
jenny.blomberg@zeromission.se